back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: 4 νέα κρούσματα και ένας θάνατος

Διαβάστε επίσης

Ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από τον κορονοϊό ανέβηκε στους 166, μετά το θάνατο μιας γυναίκας 73 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ και κατέληξε αργά το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε υποκείμενα νοσήματα.

Νωρίτερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε την μέχρι τώρα κατάσταση στην χώρα μας για το νέο κορονοϊό, αναφέροντας ότι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι τέσσερα, ενώ μέχρι εκείνη την ώρα (18:00) δεν υπήρχε νέος θάνατος.

Αργότερα το βράδυ όμως ανακοινώθηκε ένας νέος θάνατος με τον αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα από τον κορονοϊό να ανέβαίνει στους 166, μετά το θάνατο μιας
γυναίκας 73 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, η οποία κατέληξε αργά το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε υποκείμενα νοσήματα.

Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 2 κρούσματα κορονοιού.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2840,διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 22 ασθενείς ενώ από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 95 ασθενείς.

Το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος, ενώ συνολικά οι θάνατοι ανέρχονται σε 165. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το
93,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σημειώνεται ότι το 55,1% των συνολικών κρουσμάτων είναι άνδρες. Από τα 2.840 κρούσματα τα 616 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1473 (51.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σε ότι αφορά τους 22 ασθενείς σε ΜΕΘ που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, η διάμεση ηλικία τους είναι 73 ετών, 9 είναι γυναίκες και 13 άνδρες. To 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Δοκιμάζονται επτά εμβόλια

Ο καθηγητής ανέφερε πως δοκιμάζονται 7 εμβόλια, εκ των οποίων τα 2 βρίσκονται σε φάση 2, δηλαδή συμμετέχουν περισσότεροι υγιείς εθελοντές, ενώ ακόμη 110 εμβόλια βρίσκονται σε στάδιο έρευνας.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως είναι πιθανό το εμβόλιο να παραχθεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές το επόμενου χρόνου.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε ότι «είμαστε χαρούμενοι γιατί η πρώτη άρση των μέτρων συνοδεύεται από καλή πορεία, που σημαίνει ότι ο κόσμος τηρεί τα μέτρα και είναι προσεκτικός, αυτό είναι επιτυχία όλων μας. Κάποιες εικόνες αδικούν τον κοινό σκόπο και ευτυχώς που δεν υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του ιού, γιατί αλλιώς θα είχαμε αύξηση. Θα περιμένουμε δεκαπέντε μέρες ακόμη».

Η πορεία των επιδημιολογικών δεικτών είναι καλή στην Ελλάδα, είπε ο κ.Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται ότι έπεσε κατά 80% η κυκλοφορία του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο ήταν αποτελεσματικά τα μέτρα, αλλά και ότι τα τήρησε ο κόσμος.

Η χλωροκίνη που λαμβάνει ο Τράμπ

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σχολιάζοντας τη δήλωση Τραμπ ότι λαμβάνει χάπι χλωροκίνης, είπε ότι οι έρευνες δείχνουν πως δεν ξέρουμε ακόμη αν «δουλεύει» και γι αυτό περιμένουμε περισσότερες μελέτες.

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας έστειλε το δικό του μήνυμα για την αξία των μεταμοσχεύσεων.

Ειδικότερα με αφορμή το χθεσινό 1ο webinar για την «επίδραση της COVID-19 στο μεταμοσχευτικό τοπίο», που διοργάνωσαν ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο ίδιος, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, επισήμανε το εξής:

«Τώρα που αυτή η πανδημία μάς διδάσκει ανθρωπιά και αλληλεγγύη, ίσως να είναι η καλύτερη ευκαιρία να υιοθετήσουμε ως κοινωνία μια θετική στάση για τις μεταμοσχεύσεις, οι οποίες σώζουν ζωές. Η δημιουργία του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου ας γίνει η αφορμή να το πετύχουμε».

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα