back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συναίσθημα vs λογική

Διαβάστε επίσης

Στη δίκη Τοπαλούδη η απονομή δικαιοσύνης δικαίωσε την κοινωνία. Τα ισόβια + 15 χρόνια, η ποινή που επιβλήθηκε στα 2 κτήνη, δεν ξέρω πόσον καιρό θα τους κρατήσουν μέσα στη φυλακή. Ξέρω καλά πόσον καιρό θα θυμόμαστε τη συναισθηματική αγόρευση της Εισαγγελέως κ. Αριστοτελείας Δόγκα. Την αγόρευση που προκάλεσε αμφίσημες αντιδράσεις. Τα κοινωνικά δίκτυα κατακλύστηκαν από χιλιάδες επιδοκιμαστικά και αποδοκιμαστικά σχόλια για την -από έδρας- θέση αυτής της γυναίκας.

Η αλήθεια είναι ότι τα λόγια της Εισαγγελέως προκάλεσαν γενική ανακούφιση. Ήταν σα να μιλούσε εξ ονόματός μας. Με δεδομένη δε και την – χωρίς πάτο – χυδαιότητα που επέδειξαν οι 2 δολοφόνοι καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύμηνης διαδικασίας, ήρθε μια γυναικεία φωνή να βάλει στο στόμα της όλη την ένταση και το πάθος και το τεράστιο αίσθημα της αδικίας που νιώσαμε όλοι από το Νοέμβριο που μας πέρασε μέχρι την ανακοίνωση της τελικής απόφασης του δικαστηρίου.

Ναι, είχε αστοχίες και μελοδραματισμούς η τοποθέτησή της. Ναι, φέρει εξουσία και έχει ευθύνες ως προς τη διαχείρισή της, πόσω μάλλον στην υπέρβασή της. Στην τελική, κρίνεται γι’ αυτή την υπέρβαση, για αυτό το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» που μπορεί να την οδήγησε σε λάθος δρόμο, για τη δημόσια ταύτισή της με το τραγικό θύμα. Το θυμικό αυτής της γυναίκας εμένα με καθησυχάζει αλλά καταλαβαίνω και όσους μιλούν για ανάρμοστο ύφος και ανεπίτρεπτη ταύτιση. Τι χρειαζόμαστε περισσότερο; Έναν ψύχραιμο λειτουργό, αμερόληπτο και αποστασιοποιημένο ή κάποιον που φορτίζεται και «σπάει» από τους τόνους συναισθήματος και πόνου που κουβαλά η ευθύνη απέναντι στο δίκαιο και το άδικο της ζωής;

Διάβασα κάπου ότι οι δικαστές, σε αποτρόπαια εγκλήματα, υιοθετούν ύφος αντίστοιχο με αυτά. Δηλαδή μιλούν εξ ονόματος των νεκρών που, πια, δεν έχουν δική τους φωνή γιατί κάποιος, κάποιοι τους τη στέρησαν με βία αμέτρητη. Η φωνή που εκπροσωπεί το Νόμο δικαιούται να λειτουργεί «εκτός πλαισίου»; Να ξεφεύγει από την πεπατημένη; Να μην είναι αμερόληπτη και να μειώνει την απόσταση ανάμεσα στην Έδρα και το ακροατήριο; Να χρησιμοποιεί υπερβολές που αφυπνίζουν;

Φρικώδεις υπερβολές χρησιμοποίησε και ο δικηγόρος υπεράσπισης του ενός «τέρατος». Χυδαίες και ανεπίτρεπτες προσβολές που αποτελούν ύψιστη ύβρι στη μνήμη της κοπέλας που έφυγε τόσο άδικα. Για αυτές τις υπερβολές δεν είδα να ενεργοποιείται ο Δικηγορικός Σύλλογος ή να ζητά πειθαρχικό έλεγχο των μελών του. Και αυτό είναι επίσης κρίμα. Και μεγάλη ασέβεια απέναντι στην αδικοχαμένη κοπέλα.

Μαργαρίτα Μυτιληναίου

Αθήνα 18.05.2020

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα