back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στ. Πέτσας: «Οι δύο πρώτες εβδομάδες στέφθηκαν με επιτυχία»

Διαβάστε επίσης

«Οι πρώτες δύο εβδομάδες σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων έχουν στεφθεί με επιτυχία όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος», τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος προανήγγειλε εκ νέου την παρουσίαση, εντός των επόμενων ημερών, συνεκτικού σχεδίου για τον τουρισμό που θα περιλαμβάνει και τα θέματα εργασίας, φορολογίας και ρευστότητας.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πάντως ότι «το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό και δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτό», σχολιάζοντας μάλιστα ότι «φέτος στον τομέα του τουρισμού ξεκινάμε από το μηδέν».

«Ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα», πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτσας προέβη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σε έναν απολογισμό της υλοποίησης του σχεδίου επιστροφής στη νέα κανονικότητα σημειώνοντας ότι «τις τελευταίες ημέρες έγιναν σημαντικά βήματα, καθώς άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες και επαναλειτουργούν οι εκκλησίες με την παρουσία πιστών».

«Η γενική εικόνα και στις δύο περιπτώσεις ήταν θετική», τόνισε, εξηγώντας ότι «οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συνέχισαν να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και οι κατά περίπτωση αρμόδιοι φρόντισαν για την εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «δύο εβδομάδες μετά τo πρώτο βήμα άρσης του lockdown, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά, χωρίς όμως να επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, καθώς όλα τα βασικά στοιχεία, από τα θετικά κρούσματα μέχρι – δυστυχώς – τα θύματα, έχουν ως μέσοι όροι παραμείνει σταθερά, οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείες βαίνουν μειωμένες, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πέτσας:

Η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά, κατά 33% μεσοσταθμικά τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο όπου ήταν σε εφαρμογή τα πλέον περιοριστικά μέτρα.

Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η μετάβαση σε είδη α’ ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα με +51%. Ακολούθησε η μετάβαση σε πάρκα και χώρους αναψυχής με +47%, ενώ η χρήση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αυξήθηκε μεν πανελλαδικά, αλλά συγκρατημένα κατά 21%.

Παρότι, ένα σημαντικό κομμάτι της τήλε-εργασίας παρέμεινε, το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων ενίσχυσε τη μετάβαση σε χώρους εργασίας κατά 21%.

Ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου έχει εμφανίσει αύξηση 8% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας καθώς επιτρέπονται πλέον οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη και την Εύβοια, ενώ η μετακίνηση προς τα άλλα νησιά θα επιτραπεί από τις 25 Μαΐου, εφόσον συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι το επόμενο σημαντικό βήμα τοποθετείται στις 25 Μαΐου, όταν – κατόπιν της έγκρισης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων – θα ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης κάτω από συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και της τήρησης αποστάσεων, ενώ για τη στήριξή τους, με τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου, δίνεται στους Δήμους η δυνατότητα να αυξήσουν έως και 100% τους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν να μειώνουν τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας συνολικά στα 4 στάδια επανεκκίνησης της οικονομίας από τις 4 έως τις 25 Μαΐου, «επιστρέφουν σε, λειτουργία 197 χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλαδή το 65% των επιχειρήσεων και 532 χιλιάδες εργαζόμενοι, που αντιστοιχεί στο 77% των εργαζομένων του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή».

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας υιοθέτησε την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την άμεση ενεργοποίηση των πιστοληπτικών γραμμών του Μηχανισμού, με ευνοϊκούς όρους για όλα τα κράτη-μέλη.

Τόνισε όμως ότι εκκρεμούν, ακόμη οι αποφάσεις που αφορούν στην ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού σχήματος «SURE», από το οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να λάβει σημαντικά κονδύλια για τη βραχυχρόνια στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων, η δημιουργία του πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και η συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης που η Ελλάδα ζητά αυτό να είναι γενναίο, εμπροσθοβαρές, μεγάλης διάρκειας και ευέλικτο.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπενθύμισε ότι λήγει αύριο, 19 Μαΐου, η προθεσμία για όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οριστικοποιήσουν την αίτηση για χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Μέχρι την Παρασκευή, είχε πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 34.058 δικαιούχων συνολικό ποσό 233,3 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν οριστικοποιήσει την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης περισσότερες από 48.500 επιχειρήσεις.

Θα συνεχιστεί και τον Μάιο η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους οι συμβάσεις τους τελούν σε αναστολή για όσο διάστημα διαρκεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε επίσης ότι την Τρίτη θα διεξαχθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, Τετραμερής Διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας- Βουλγαρίας- Ρουμανίας και Σερβίας με θέμα την ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα μέτρα χαλάρωσης που λαμβάνουν και τη σταδιακή αποκατάσταση των ταξιδίων μεταξύ τους.
Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί Ελλάδος, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και ο Πρόεδρος της Σερβίας, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών, Τουρισμού και Υγείας των 4 χωρών.

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα