back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Μιχάλης Λώλης στον Αθήνα 9.84: «Οι δράσεις της ΕΛΑΣ για τη ρατσιστική βία, γέφυρα με τη Λ.Ο.Α.Τ.Κ.Ι κοινότητα στην αποτύπωση του ρατσιστικού εγκλήματος»

Διαβάστε επίσης

Για τη δράση της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, την Κυριακή 17 Μαίου, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και την Ελευθερία Κουμάντου, ο ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων και αξιωματικός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Λώλης.

«Είναι σημαντικό γεγονός ότι η ΕΛΑΣ ίδρυσε- το 2012- δύο Τμήματα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και 62 γραφεία στους Νομούς της χώρας, με αστυνομικούς ειδικά εκπαιδευμένους στην αναγνώριση ρατσιστικών κινήτρων και το σχηματισμό δικογραφιών, που έχουν οδηγήσει και στην εξιχνίαση αρκετών υποθέσεων» τοποθετείται εξ αρχής.
Οπως εξηγεί, οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί είναι σε θέση να διακρίνουν το μίσος του θύτη απέναντι στην ταυτότητα φύλου του θύματος και όχι στο άτομό του προσωπικά, «επειδή κάθε απειλή, εξύβριση, απόπειρα βιασμού ή και ανθρωποκτονίας σε βάρος τράνς ή ομοφυλόφυλου, αποτελεί επίθεση εναντίον ολόκληρης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.»

*Σπουδαία η δουλειά του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Ο ίδιος περηφανεύεται να λέει ότι όλα αυτά άρχισαν δύο χρόνια πριν από την ένταξη του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, ως ρατσιστικών χαρακτηριστικών στα εγκλήματα και μιλά με εκτίμηση για το έργο του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.
«Οι αστυνομικές δράσεις για αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, αποσκοπούν στη δημιουργία μιας γέφυρας με τη Λ.Ο.Α.Τ.Κ.Ι κοινότητα, ώστε να αποτυπωθεί το ρατσιστικό έγκλημα. Εκεί στοχεύει και το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, όπου προσερχόντουσαν ευκολότερα τα θύματα, επειδή αισθανόντουσαν ότι θα αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, σε σχέση με τις Αρχές. Εκανε σπουδαία δουλειά, ανοίγοντας διάδρομο εμπιστοσύνης μεταξύ ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και Δημοσίων Υπηρεσιών και Αρχών. Στον ίδιο δρόμο κινήθηκε και η ΕΛΑΣ.Τώρα πια, οι καταγραφές του Δικτύου έχουν ξεπεραστεί από την Αστυνομία που έχει σχηματίσει υπερδιπλάσιες δικογραφίες, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της κοινότητας στο έργο της.»

*Αγωνίζομαι για τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της ΕΛΑΣ. Εγιναν  πολλά, αλλά μένουν πολλά ακόμη να γίνουν

Ο Μιχάλης Λιώλης το 2016 με τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Συνέδριο LGBΤ Αστυνομικών και στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή ένωση (European LGBT Police Association), μίλησε ανοιχτά ως ομοφυλόφιλος αστυνομικός που ασχολείται με την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσα από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.

Στο ερώτημα αν αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από συναδέλφους του στην άσκηση των καθηκόντων του, απαντά αρνητικά. Μιλώντας ως ακτιβιστής και όχι ως αστυνομικός τάσσεται υπέρ της ανάγκης για ολιστική ευαισθητοποίηση απέναντι στο ρατσιστικό έγκλημα, λόγω και των μεταναστευτικών ροών, αλλά και της ελληνικής υστέρησης στο συγκεκριμένο τομέα, έναντι άλλων χωρών της ΕΕ.

«Προσωπικά, αγωνίζομαι για τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό και αποσυντηρητικοποίηση της ΕΛΑΣ. Εχουν γίνει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερα να γίνουν» αναφέρει.

Καταλήγοντας, ο Μιχάλης Λώλης σημειώνει ότι «ο κόσμος των δικαιωμάτων και του ακτιβισμού διατηρεί επιφυλάξεις απέναντι στην Αστυνομία. Ομως η κατάσταση έχει αλλάξει και οποιοσδήποτε μπορεί να καταγγείλει ακόμα και συνάδελφο για ρατσιστική βία. Οπως συνέβη πρόσφατα στα Εξάρχεια με ομοφυλόφυλο ζευγάρι που δέχθηκε λεκτικές και ψυχολογικές απειλές από συνάδελφο της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης και κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ. 210 3409254 -210 3409300

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα