back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ν. Σύψας: Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σκοτώνουν τον ιό – Πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις

Διαβάστε επίσης

Για τη μαζική έξοδο στις παραλίες, ενόψει και του επερχόμενου καύσωνα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας Νίκος Σύψας, ξεκαθάρισε ότι ο κίνδυνος δεν προέρχεται από το θαλασσινό νερό, αλλά από τον συγχρωτισμό και συνωστισμό.

Μιλώντας στην εκπομπή «Άνω Κάτω» και στον Άρη Τόλιο όπως εξήγησε πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις. Δηλαδή να υπάρχει απόσταση 4 μέτρων ανάμεσα στις ξαπλώστρες και τα άτομα κάτω από την ομπρέλα να μην ξεπερνούν τα δύο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες. Παράλληλα τόνισε την απαραίτητη απολύμανση που πρέπει να εφαρμοστεί στις ξαπλώστρες, εφόσον χρησιμοποιηθούν και από άλλο άτομο.

Τέλος, για τη χρήση μάσκας τόνισε ότι αυτή «δεν είναι απαραίτητη, εφόσον τηρείται η απόσταση ασφαλείας των 2 μέτρων, ενώ κάθε λουόμενος θα πρέπει να χρησιμοποιεί δικό του αντηλιακό».

Σε ερώτηση για τη Θεία Κοινωνία έκανε λόγο για ξεκάθαρη θέση της ιατρικής επιστήμης. «Δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιούμε το ίδιο κουτάλι και ποτήρι με άλλους, διότι ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων. Πέραν αυτού, η στάση κάθε πιστού συνιστά προσωπική επιλογή και το ζήτημα αφορά Εκκλησία και Πολιτεία.»

Ο κ Σύψας, δεν εξέφρασε ανησυχία για την πορεία της πανδημίας, επισημαίνοντας πως σαφέστερη εικόνα θα σχηματιστεί την επόμενη εβδομάδα, μετά τη συμπλήρωση 15νθήμερου από τη χαλάρωση των μέτρων. Σημείωσε ωστόσο, ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σκοτώνουν τον ιό, απλώς δεν βοηθούν στην αναπαραγωγή και διασπορά του. «Η πανδημία θα συνεχίζεται όλο το καλοκαίρι με σποραδικά κρούσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι δεν προβλέπεται η δημιουργία εμβολίου πριν από την παρέλευση τουλάχιστον ενάμιση χρόνου, ενώ σήμανε συναγερμό για τα διακινούμενα fake news γύρω από τον Κορονοιό. «Ο ημιμαθής και παραπληροφορημένος πολίτης αποτελεί παράγοντα διασποράς της πανδημίας, ενώ ο καλά ενημερωμένος και υπεύθυνος άνθρωπος, το κύριο ανάχωμα απέναντι στον ύπουλο αυτό εχθρό».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα