back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανοίγουν ναοί, οργανωμένες παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά πάρκα , βοτανικοί κήποι και φροντιστήρια – Οι κανόνες λειτουργίας

Διαβάστε επίσης

Από αύριο Σάββατο 16 Μαίου ξεκινά ένα ακόμη κρίσιμο 72ωρο που αναμένεται να κρίνει την τελική φάση άρσης των περιορισμών στην επικράτεια της Ελλάδας. Αυτό το  Σαββατοκύριακο περιλαμβάνει το άνοιγμα στις 8 το πρωί των 515 οργανωμένων παραλιών που θα υποδεχθούν το κοινό για πρώτη φορά μετά την έλευση της πανδημίας, όπως και το άνοιγμα την Κυριακή των εκκλησιών για τους πιστούς .

Η επιστροφή στις εκκλησιές  και τις πλάζ θα γίνει σε ιδιόμορφες κλιματολογικές συνθήκες καθώς η ΕΜΥ προβλέπει νέα άνοδο της θερμοκρασίας  που σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας θα φθάσει στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα, επίσης, θα ανακοινωθούν οι πολυαναμενόμενες αποφάσεις για την άρση περιορισμών μετακινήσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα,την Κρήτη και την Εύβοια από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαϊου, καθώς και οι αποφάσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλες τις μορφές μετακινήσεων, δηλαδή αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές.  

Ο κύριος Χαρδαλιάς κατέστησε χθες σαφές  ότι κατά τη νέα άρση των περιορισμών θα εφαρμοσθούν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας και ελέγχου.

Στους χώρους λατρείας όπου από την Κυριακή θα επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και μυστηρίων, με την συμμετοχή πιστών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, θα τεθούν σε ισχύ αυστηροί κανόνες ασφαλείας που αφορούν σε αποστάσεις και αριθμό των ατόμων εντός των ναών.

Ειδικότερα, ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει καθορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 10 τ.μ., με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τετραγωνικών, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 50 πιστοί. Δηλαδή, ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 300 τετραγωνικών μπορεί να δεχθεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 500, 800 ή 1.000 ή 1.400 τετραγωνικών μπορεί να δεχθεί ως 50 άτομα. Και στην περίπτωση των χώρων λατρείας, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι η υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Αποσαφηνίζεται ότι σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναντήσεων.

Όσον αφορά  στις παραλίες ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1000 τ.μ. και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.

Όσον αφορά  στις ξαπλώστρες  επιτρέπονται μέχρι 2 ανά ομπρέλα με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Επιπλέον 2 ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις οργανωμένες παραλίες θα  λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο takeaway. Τα προϊόντα πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

Απαγορεύεται στους χώρους αυτού όπως και σε ολόκληρη την παραλία η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους.

Στα σημεία αυτά απαγορεύεται το delivery. Σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες, καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουομένου. Το προσωπικό υποχρεούται επίσης να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. Για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Συνεχείς έλεγχοι αυστηρά πρόστιμα έως 60.000 ευρώ

Ο έλεγχος για την πιστή εφαρμογή των κανόνων  θα είναι συνεχής  σύμφωνα με τον κ Χαρδαλια ο οποίος τόνισε ότι: «τα μέτρα θα περιφρουρηθούν και θα ελεγχθούν με αυστηρότητα και τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης θα είναι εξίσου αυστηρές». Ετσι στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ αναλόγως των τ.μ. και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα κατά το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται.

Κανόνες ασφαλείας στους ναούς 

Μετά από 2 μήνες οι πιστοί όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων μπορούν να επιστρέψουν από αυτή τη Κυριακή στους ναούς τους  υπό την προϋπόθεση της απαρέγκλιτης τήρησης  των κανόνων ασφαλείας

-Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει σε λειτουργία θα καθορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 10 τ.μ., με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

-Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τετραγωνικών, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 50 πιστοί.

-Η είσοδος στον χώρο λατρείας θα γίνεται υπό την ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι η υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναντήσεων.

Από την Δευτέρα 18 Μαΐου ανοίγουν στο κοινό τα Ζωολογικά πάρκα, οι  Βοτανικοί κήποι, οι εξωτερικοί Αρχαιολογικοί χώροι, οι Υπηρεσίες Τυχερών παιχνιδιών.

Την Δευτέρα επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα μαθητών που θα επιστρέψει στα σχολεία, καθώς στις 11 Μαΐου είχαν γυρίσει στις τάξεις οι μαθητές της Γ΄Λυκείου, με τα μαθήματα να γίνονται κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες. 

Στις 18 Μαΐου μαζί με τα σχολεία θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια καθώς και αυτά των ξένων γλωσσών, στα οποία θα ισχύουν αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης όπως 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα