back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Αγγελος Μπίνης στον Αθήνα 9.84: «Ελέγχονται ΜΚΟ για να διαπιστωθεί αν λειτουργούν κατά το Ευρωπαικό και Εθνικό Δίκαιο»

Διαβάστε επίσης

Για τις παρεμβάσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας,  σε ΜΚΟ μίλησε  στον Αθήνα 9.84, ο επικεφαλής  της Ανεξάρτητης Αρχής, Αγγελος Μπίνης.

«Στόχος είναι», όπως είπε στον Γιώργο Αποστολίδη, «να διασφαλιστεί αφενός ότι τα χρήματα Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων δαπανώνται σε πολιτικές που έχουν τον δέοντα αντίκτυπο και αφετέρου ότι ο τρόπος οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας των ελεγχομένων ΜΚΟ, είναι σύμφωνος με τους κανόνες του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου.»

Σύμφωνα με τον κ Μπίνη, «από τις 320 δραστηριοποιούμενες ΜΚΟ στο πεδίο του μεταναστευτικού, εντοπίστηκαν οι φορείς που απορροφούν τα μεγαλύτερα κονδύλια και έχουν τους περισσότερους εργαζόμενους, αλλά και ωφελούμενους.»

Σε ερώτηση  αναφορικά με τους ελέγχους στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, τόνισε πως διεξάγονται με φυσική παρουσία, καθώς αποτελεί απαραίτητο όρο για την εκταμίευση των συγκεκριμένων πόρων. Οπως είπε ο κ Μπίνης «εξετάζονται εξονυχιστικά προγράμματα σίτισης, εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, στήριξης ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλα ζητήματα, όπως η ύπαρξη εγγυήσεων ασφάλειας και η μη φιλοξενία ενηλίκων. Ακόμη, ελέγχεται αν γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για προώθηση κάποιων από τα παιδιά σε χώρες όπου βρίσκονται οι οικογένειές τους, αν υπάρχουν κλινοσκεπάσματα και ακόμη αν γίνονται εργασίες για τήρηση καθαριότητας.

Τέλος, για τα συμπεράσματα των πρώτων ελέγχων, παρέπεμψε σε απώτερο χρόνο, σημειώνοντας  ότι έχει συγκεντρωθεί πλήθος στοιχείων και λογιστικών αρχείων από τα υλοποιούμενα προγράμματα.

ΥΓ. (Από  νομική άποψη, σύμφωνα με το VOYLI WATCH, βάσει του σχεδίου νόμου, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας περισσότερο από μια εντελώς νέα Ανεξάρτητη Αρχή, αποτελεί «Αρχή-ομπρέλα» για σειρά ήδη υπαρχουσών διοικητικών μονάδων που σχετίζονται με την καταπολέμηση της απάτης, οικονομικών εγκλημάτων, διαφθοράς κλπ.)

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ. 210 3409254 -210 3409300

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα