back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Πέντε στάσεις» του Μάκη Τσίτα

Διαβάστε επίσης

Μια γυναίκα αφηγείται με μια ανάσα την περιορισμένων εμπειριών ζωή της.

Μια ιστορία που ξεκινάει από τη φυγή από το χωριό για σπουδές Νοσηλευτικής στη Θεσσαλονίκη και με έναν γάμο σε πολύ μικρή ηλικία. Ο σύζυγος, οδηγός πούλμαν και 16 χρόνια μεγαλύτερος, αλλάζει συμπεριφορά από την πρώτη κιόλας βραδιά του έγγαμου βίου και ακολουθεί ο απόλυτος συμβιβασμός, η προσαρμογή και η απαραίτητη αφοσίωση στην οικογένεια. Μια γυναίκα συνηθισμένη στα λίγα που για τριάντα χρόνια γνωρίζει μόνο μια συγκεκριμένη διαδρομή πέντε στάσεων με το λεωφορείο.

Ο συγγραφέας, όπως και στο προηγούμενο βιβλίο του, το πολύ επιτυχημένο και βραβευμένο «Μάρτυς μου ο Θεός», αφουγκράζεται τη φωνή ενός καθημερινού ανθρώπου, προσπαθώντας να τον καταλάβει, χωρίς να κρίνει. Και αναρωτιέται τελικά αν μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου, χωρίς φόβο και ντροπή.

«Τον κοίταξα. Είχε βαρύτητα για μένα ο λόγος του; Δεν είχε. Κι όμως. Είχα ανάγκη να τον πιστέψω. Δεν ήθελα τα παιδιά μου πάνω στην εφηβεία τους να είναι δακτυλοδεικτούμενα, παιδιά χωρισμένων γονιών. Δεν ήθελα να διαλύσω το σπίτι μου. Με φαινόταν βουνό να ξαναφτιάξω τη ζωή μου, μην πω ακατόρθωτο. Κι επίσης ντρεπόμουνα τον κόσμο. Δεν ήθελα να δώσω δικαιώματα. Και στην Τούμπα και στο χωριό. Κυρίως στο χωριό. Το διαζύγιο για τους γονείς μου δεν υπήρχε ούτε ως λέξη. Μεγάλη αποτυχία. Και ρεζιλίκι. Θα σκότωνα τους γονείς μου. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα».

Η νουβέλα του Μάκη Τσίτα «Πέντε στάσεις» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα