back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γερμανία: αυξάνεται ο ρυθμός αναπαραγωγικότητας του κορονοϊού – ακροδεξιοί σε διαδηλώσεις κατά των μέτρων

Διαβάστε επίσης

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο ρυθμός αναπαραγωγικότητας του κορονοϊού στη Γερμανία ξεπερνά το 1,0. Η αυξητική τάση άρχισε να σημειώνεται σχεδόν αμέσως μετά την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI), ο ρυθμός αναπαραγωγικότητας χθες, Κυριακή, ανήλθε στο 1,13, το Σάββατο, βρισκόταν στο 1,1, ενώ, την Παρασκευή, βρισκόταν ακόμη στο 0,83.
Πρακτικά, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, κάθε ένας ασθενής μπορεί και πάλι να μεταδώσει τον ιό σε περισσότερους από έναν συμπολίτες του, επομένως, είναι εξαιρετικά πιθανή η εκ νέου αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.
Οι ειδικοί του RKI, βέβαια, διευκρινίζουν ότι στην ερμηνεία του ρυθμού αναπαραγωγικότητας πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι η σχετική εκτίμηση ενέχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας. “Είναι νωρίς για να εκτιμηθεί εάν η φθίνουσα τάση που σημειώθηκε στα νέα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες θα συνεχιστεί ή εάν θα υπάρξει εκ νέου κλιμάκωσή τους. Σε κάθε περίπιτωση, η αύξηση του ρυθμού αναπαραγωγικότητας καθιστά απαραίτητη την προσεκτική παρακολούθησή τους τις επόμενες ημέρες”, επισημαίνουν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού πανεπιστημίου Johns Hopkins, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στη Γερμανία ανέρχονται σε 171.767. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 144.400, ενώ 7.557 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού.

Τα κρατίδια που πλήττονται περισσότερο

Τα ομόσπονδα κρατίδια που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό είναι η Βαυαρία, με 44.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.167 θανάτους, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, με 34.900 κρούσματα και 1.424 θανάτους, και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, με 33.200 κρούσματα και 1.542 θανάτους.
Ανά 100.000 κατοίκους στη Βαυαρία καταγράφονται 341,3 κρούσματα, ενώ, αντιστοίχως, μόλις 204,3 σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Διαδηλώσεις με ακροδεξιούς στο περιθώριο

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι πολλοί δεν πείθονται για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αρκετές χιλίαδες άνθρωποι το Σάββατο βγήκαν στους δρόμους -χωρίς, φυσικά, να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα- στο Βερολίνο, το Μόναχο, τη Στουτγκάρδη και άλλες μεγάλες πόλεις (σημειωτέον το Μόναχο και η Στουτγκάρδη είναι οι πρωτεύουσες της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης, αντιστοίχως, που πλήττονται ιδιαιτέρως από την πανδημία) για να διαδηλώσουν κατά των μέτρων.
Ανάμεσά τους και πολύ συνωμοσιολόγοι, οι οποίοι έχουν ισχυρή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα. Οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση, καθώς στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές ψευδείς ειδήσεις για την προέλευση του ιού, όπως, για παράδειγμα, ότι τα δίκτυα G5 κρύβονται πίσω από την εξάπλωσή του ή ότι τα περιοριστικά μέτρα σχεδιάστηκαν με στόχο την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών.
Και ενώ χιλιάδες πολίτες παραβίαζαν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας, στο περιθώριο των διαδηλώσεων εμφανίστηκαν και μερικές δεκάδες ακροδεξιών. Μάλιστα, 150 περίπου άτομα, στο Ντόρτμπουντ (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία), προπηλάκισαν και επιτέθηκαν σε μία ομάδα δημοσιογράφων, τραυματίζοντας έναν εξ αυτών. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά επίθεση εναντίον εκπροσώπων του Τύπου από την 1η Μαΐου, στο πλαίσιο αντίστοιχης διαδήλωσης.

Οι πολιτικοί προειδοποιούν

Πολιτικοί τόσο των κομμάτων του Μεγάλου Συνασπισμού όσο και της αντιπολίτευσης προειδοποιούν για ριζοσπαστικοποίηση αυτών των διαδηλώσεων και εκμετάλλευσή τους από ακροδεξιά στοιχεία.
“Όποιος αρνείται την πανδημία και παροτρύνει σε παραβίαση των μέτρων αυτοπροστασίας, εκμεταλλεύεται ξεδιάντροπα το αίσθημα αβεβαιότητας των ανθρώπων, με στόχο την αποσταθεροποίηση και τον διχασμό”, δήλωσε η συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζάσκια Έσκεν, συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, αλλά και εναντίον αστυνομικών, που, επίσης, σημειώθηκαν στο περιθώριο κάποιων διαδηλώσεων.
“Δεν θα επιτρέψουμε στους εξτρεμιστές να μετατρέψουν την πανδημία του κορονοϊού σε πλατφόρμα διάδοσης της αντιδημοκρατικής προπαγάνδας τους. Είναι, επίσης, σαφές ότι θα πάρουμε τα μέτρα μας και εναντίον όσων πυροδοτούν την ανησυχία των πολιτών με θεωρίες συνωμοσίας και fake news”, τόνισε και ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών, Πάουλ Τσίμιακ.
Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Κόνσταντιν φον Νοτς, δέχτηκε ως θεμιτή την αμφισβήτηση των μέτρων και την έκφραση δυσαρέσκειας. “Δεν επιτρέπεται, όμως, να αμφισβητούμε θεμελιωδώς το δημοκρατικό σύστημα και να θεωρούμε όλους τους πολιτικούς συλλήβδην μαριονέτες του Τζορτζ Σόρος και του Μπιλ Γκέιτς”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα