back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Eurogroup: Αντιπαράθεση Βορρά-Νότου για τις προϋποθέσεις εκταμίευσης των 240 δισ. ευρώ του Covid-19

Διαβάστε επίσης

Η Κομισιόν θα έχει κεντρικό ρόλο σε περίπτωση που κράτη μέλη θελήσουν να έχουν πρόσβαση στον ESM για να καλύψουν άμεσα ή έμμεσα κόστη αντιμετώπισης συνεπειών του κορονοιού. Αυτό αναμένεται να αποφασιστεί στο σημερινό Eurogroup που ξεκινά στις 16:00  ώρα Ελλάδας και αφορά στην πρώτη δέσμη των αντίστοιχων μέτρων της ΕΕ .

Οι υπουργοί των Οικονομικών της ζώνης του ευρώ καλούνται σήμερα να  επιλέξουν τα βασικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού ενίσχυσης για την αντιμετώπιση  του Covid-19,με τον οποίο θα θωρακιστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας  (ESM), ώστε μέσω αυτού να διοχετευθούν έως 240 δισ. ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από τον  νέο κορονοϊό. 

Προσδοκώμενος στόχος είναι ο μηχανισμός να ενεργοποιηθεί  έως την 1η Ιουνίου . Με αυτό χρονοδιάγραμμα στην διάθεση τους οι Υπουργοί Οικονομικών  κατά  τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup  θα εξετάσουν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες  o ESM θα δανείζει τις χώρες που έχουν πληγεί από τον κορoνοϊό, αλλά και το πως θα πρέπει να αξιοποιούνται τα χρήματα που εκταμιεύονται.

H Ιταλία  και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου ζητούν ευρύτερη ερμηνεία του πλαισίου που αφορά στις δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του νέου κορονοιού . Αυστρία , Ολλανδία Γερμανία και Φιλανδία επιμένουν  ότι  ο νέος μηχανισμός θα πρέπει να στηρίζει αποκλειστικά δαπάνες που σχετίζονται με την υγεία και την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Να σημειωθεί πως βάσει των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί, μέσω του μηχανισμού ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης τα κράτη μέλη θα μπορούν να αντλούν χρηματοδότηση έως 2% του ΑΕΠ τους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές  πληροφορίες  η επιστολή με την οποία εισηγούνται το μέτρο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις αλλά και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής κ Πάολο Τζεντιλόνι γίνεται αποτελεί μέρος ενός επιδιωκόμενου συμβιβασμού στο  θέμα της εποπτείας που θα επισύρει ο δανεισμός κάθε κράτους μέλους από τον ΕΜΣ.

Οι υπουργοί οικονομικών είχαν κατ’ αρχήν  αποφασίσει ότι ο ΕΜΣ θα μπορεί να δανείσει κάθε κράτος μέλος με ποσό που θα ισούται κατ’ ανώτερο στο 2% του ΑΕΠ του προκειμένου να καλύψει άμεσες και έμμεσες δαπάνες που αφορούν το σύστημα υγείας.  Ο  έλεγχος που θα ασκείται θα αφορά στο  εάν τα  κράτη μέλη χρησιμοποιήσουν το εργαλείο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μάλιστα  στην επιστολή οι δυο ευρωπαίοι  αξιωματούχοι υπόσχονται ότι ο έλεγχος δεν θα αφορά τον αντίστοιχο της  ενισχυμένης εποπτείας

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα