back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Υπ. Εργασίας: Με την κύρια σύνταξη η χορήγηση του εφάπαξ

Διαβάστε επίσης

Την χορήγηση του εφάπαξ μαζί με την κύρια σύνταξη, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με την οποία καταργούνται οι ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για την θεμελίωση του δικαιώματος απονομής της εφάπαξ παροχής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με την κατάργηση του ελαχίστου χρόνου ασφάλισης:
– Επιτυγχάνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων των 23 πρώην Ταμείων Πρόνοιας του κλάδου πρόνοιας του e-ΕΦΚΑ, καταργώντας τις καταστατικές διατάξεις τους με τις οποίες προβλεπόταν και εξεταζόταν χωριστή περίοδο θεμελίωσης του δικαιώματος (πχ στο Δημόσιο ο ασφαλισμένος έπρεπε να συμπληρώσει 12,5 έτη ασφάλισης) ή ακόμα προβλεπόταν και ως προϋπόθεση η χορήγηση και της επικουρικής σύνταξης.
Επιταχύνονται σημαντικά διαδικασίες απονομής , καθώς καταργείται το στάδιο εξέτασης των προϋποθέσεων θεμελίωσης για την λήψη της εφάπαξ παροχής και απομένει μόνο ο υπολογισμός του ποσού που δικαιούται ο κάθε ασφαλισμένος.
Η ρύθμιση έχει σημαντική εφαρμογή και στην διαδοχική ασφάλιση, όπου ο ασφαλισμένος λαμβάνει άμεσα το ποσό της εφάπαξ παροχής από το τελευταίο ταμείο ασφάλισής του, πριν λάβει και το συμπληρωματικό ποσό του προηγούμενου ταμείου πρόνοιας, στο οποίο είχε ασφαλιστεί.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή έχει άμεση εφαρμογή και καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς αιτήσεις απονομής για την εφάπαξ παροχή, με στόχο να προωθηθούν χιλιάδες αιτήσεις ασφαλισμένων που εκκρεμούν εδώ και πολλά έτη.
Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα