back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κάποτε θα ‘ρθουν

Διαβάστε επίσης

Το 1979 ο σκηνοθέτης Ανδρέας Θωμόπουλος γύρισε την ταινία «Ο ασυμβίβαστος» με πρωταγωνστή τον Παύλο Σιδηρόπουλο, την Μπέτυ Λιβανού και τον Σταύρο Ξενίδη. Την μουσική και τα τραγούδια είχε γράψει ο Γιώργος Θεοδωράκης, γιος του Μίκη, εκτός από δύο τραγούδια, τα οποία όμως έμελλε να γίνουν  από τα πιο αγαπημένα ελληνικά τραγούδια των τελευταίων σαράντα χρόνων. Το «Να μ΄αγαπάς» με μουσική και στίχους του ίδιου του Ανδέα Θωμόπουλου, και το «Κάποτε θα’ ρθουν» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Δύο από τα εμβληματικότερα τραγούδια στην πορεία του Παύλου Σιδηρόπουλου με δεκάδες επανεκτελέσεις και σταθερές ραδιοφωνικές μεταδόσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Το «Κάποτε θα΄θουν», τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με τον αποτροπιασμό για τα δεκάδες πνιγμένα παιδιά μεταναστών και προσφύγων στην Μεσόγειο. Ο στίχος «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα» είναι κολλημένος επάνω μας σαν τύψη.

Εκείνο όμως που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως την μελωδία εκείνου του τραγουδιού την χρησιμοποίησε ο Μίκης τρία αργότερα, το 1982, στον δίσκο του «Χαιρετισμοί» με διαφορετικούς στίχους, γραμμένους από τον αδερφό του Γιάννη Θεοδωράκη και τίτλο «Μη με προδώσεις». Τα τραγούδια είχε ερμηνεύσει η Δήμητρα Γαλάνη και τους υπόλοιπους στίχους στον δίσκο υπέγραφε η Αγγελική Ελευθερίου, αδερφή του Μάνου Ελευθερίου, και ένα τραγούδι ο Μίκης.

Πολλά χρόνια μετά την έκδοση σε βινύλιο του soundtrack του «Ασιμβίβαστου», ο δίσκος κυκλοφόρησε σε cd όμως εκ παραδρομής, στο οπισθόφυλλο αναγράφεται πως το τραγούδι «Κάποτε θα΄ρθουν» είναι σε σύνθεση του Γιώργου Θεοδωράκη, προφανώς παρασυρόμενοι από το γεγονός πως είχε γράψει όλα τα υπόλοιπα μουσικά θέματα και τραγούδια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα