back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο» του Ζαν- Πωλ Ντυμπουά

Διαβάστε επίσης

Ένας επιστάτης πολυτελών διαμερισμάτων εκτίει την ποινή του σε φυλακή του Καναδά.

Παράλληλα με τη ζωή στο κελί, όλο του το παρελθόν ξετυλίγεται σε διαδοχικές αναδρομές. Από την Τουλούζη στην επαρχία του Κεμπέκ και από εκεί στο Μόντρεαλ, ο κεντρικός ήρωας έχει καταλήξει να συγκατοικεί με ζωντανούς νεκρούς. Άλλοτε με πικρό χιούμορ, άλλοτε με δόσεις σασπένς και πάντα με άπειρη τρυφερότητα, ο Γάλλος συγγραφέας αφηγείται την προκαθορισμένη μοίρα μιας ζωής. Άνθρωποι που συμβιβάζονται με δουλειές που δεν εκτιμούν, υδροπλάνα που ανά πάσα στιγμή μπορούν να εξαφανιστούν, μια ταινία που επηρεάζει την απόφαση ενός διαζυγίου. Και πάνω από όλα, η απόλυτη κυριαρχία «της οικονομικής γεωγραφίας της δυστυχίας». Ζωές που ταξινομούνται σε αλλεπάλληλα κουτιά ανάλογα με τις συνθήκες γέννησης και τις ταξικές διαβαθμίσεις.

«Ο εγκλεισμός έχει μια δυσάρεστη οσμή. Αποφορά από το μούλιασμα άσχημων σκέψεων, μυρωδιές από βρώμικες ιδέες που σέρνονται σχεδόν παντού, έντονες αναθυμιάσεις από παλιές νοσταλγικές στιγμές. Ο αέρας,που εξ ορισμού είναι ελεύθερος, δεν μπαίνει ποτέ εδώ μέσα. Εισπνέουμε τις ανάσες μας μέσα σε κλειστό δοχείο, κοινές αναπνοές φορτωμένες με τρίμματα κοτόπουλου και σκοτεινά σχέδια».

Το τιμημένο με το βραβείο Γκονκούρ του 2019 μυθιστόρημα του Ζαν-Πωλ Ντυμπουά «Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο» κυκλοφορεί σε μετάφραση Μαρίας Γαβαλά από τις εκδόσεις Δώμα.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα