back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το σχέδιο μετάβασης στη νέα κανονικότητα παρουσιάζει στις 18:00 ο πρωθυπουργός

Διαβάστε επίσης

Με το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 18.00 και την εξειδίκευση της πρώτης φάσης άρσης των περιοριστικων μέτρων που θα ακολουθήσει από έξι υφυπουργούς και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, δρομολογείται η διαδικασία της σταδιακής μετάβασης της χώρας στη νέα κανονικότητα.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο πλαίσιο που θα κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα, υλοποιώντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις και με στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων που θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας.
Αναμένεται πάντως να επισημάνει ότι το πέρασμα σε μία επόμενη φάση δεν σημαίνει ότι έχει τελειώσει η προσπάθεια, αλλά και να διαμηνύσει ότι πλέον θα δοκιμαστεί η ατομική ευθύνη, όχι με τρόπο κατασταλτικό, αλλά ατομικής συμμόρφωσης.

Η εξειδικευμένη των αποφάσεων που αφορούν στο πρώτο κύμα άρσης περιορισμών θα γίνει από τους υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάση, Μεταφορών, Γ. Κεφαλογιάννη, Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιο, Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά και από τον καθηγητή, Σωτ. Τσιόδρα.

Αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες ημέρες εξειδίκευση των πτυχών του σχεδίου που σχετίζονται με άλλα υπουργεία και θα υλοποιούνται σταδιακά μετά τις 4 Μαΐου, αρχής γενομένης-πιθανώς και αύριο- από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς οι μαθητές της Γ’ Λυκείου όλα δείχνουν ότι θα επανέλθουν στις αίθουσες στις 11 Μαΐου. Με το μήνυμα του πρωθυπουργού αναμένεται να δοθεί το στίγμα σε σχέση με την τελική απόφαση και για τις άλλες τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, που είναι πιθανό να ακολουθήσουν με απόσταση μίας ή δύο εβδομάδων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πάντως χθες ότι οι βαθμίδες εκπαίδευσης «θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους».

Αυτό υποδηλώνει καταρχήν πρόθεση να ανοίξουν, πιθανότατα αρχές Ιουνίου και τα δημοτικά σχολεία, αλλά είναι σαφές ότι τελική απόφαση ως προς αυτό θα ληφθεί με βάση την εισήγηση που θα κάνουν οι ειδικοί μετά και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την υλοποίηση της πρώτης φάσης άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, από τις 4 Μαΐου θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού, ενώ τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν πιθανότατα στα τέλη Μαΐου.

Θα αρθεί εξάλλου αμέσως η υποχρέωση του sms ή της βεβαίωσης, τις επόμενες εβδομάδες οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτός νομού και τελευταία προς τα νησιά. Θα υπάρξει εκ νέου δυνατότητα ατομικής άθλησης και προπόνησης σε εξωτερικούς χώρους, ενώ οι εκκλησίες θα ανοίξουν για ατομική λατρεία αλλά λειτουργίες παρουσία πιστών θα γίνονται στο επόμενο στάδιο.
Η προστατευτική μάσκα θα καταστεί υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενω εξετάζεται επίσης η σταδιακή προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε επόμενη φάση, τέλος Μαΐου πιθανότατα, θα ανοίξουν καταστήματα εστίασης και καφετέριες με “τραπεζάκια έξω” και τήρηση αποστάσεων.
Αρχές Ιουνίου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης διάρκειας και στα τέλη Ιουνίου- αρχές Ιουλίου, τα εποχικά τουριστικά καταλύματα.

Αύριο το πρωί, στις 11, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα