back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Κάτι κρυφό μυστήριο» της Καρολίνας Μέρμηγκα

Διαβάστε επίσης

Η αφήγηση της ιστορίας ενός ανθρώπου που προσπάθησε να εκπληρώσει στο ακέραιο τα μεγάλα του όνειρα.

Μετά την επιτυχία του «Έλληνα Γιατρού», η συγγραφέας στο νέο της βιβλίο τοποθετεί στο μικροσκόπιο τη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια. Τον παρακολουθεί σε όλους τους σταθμούς της πολυδαίδαλης πορείας του. Από τα παιδικά του χρόνια στην Κέρκυρα και τη μετέπειτα περιήγησή του στα μεγαλύτερα σαλόνια του κόσμου ως Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας μέχρι τον αγώνα του για την ανεξαρτησία της ελληνικής φυλής. Και φυσικά με την έμφαση να δίνεται στον ερχομό στην Αίγινα ως Πρώτου Κυβερνήτη του νεοσύστατου κράτους, τη σύγκρουση με τις αντίπαλες δυνάμεις και την τραγική του δολοφονία στο Ναύπλιο. Γιατί τελικά ίσως κάποιος χρειαζόταν να πεθάνει.

Παράλληλα και δίπλα στον βασικό πρωταγωνιστή, η συγγραφέας τολμάει και δίνει φωνή σε πρώτο πρόσωπο στον παιδικό του φίλο Δημήτριο Αρλιώτη ή σε μορφές, όπως η Μαντώ Μαυρογένους και ο Νικόλαος Δραγούμης. Και πάντα με περισσή ευαισθησία και λυρικότητα στην πένα της.

«Άραγε γνωρίζεις κάποιον επειδή μεγάλωσες δίπλα του; Ναι, κάτι γνωρίζεις που δεν χάνεται, ό,τι κι αν ακολουθήσει- κι είναι ίσως το πιο αληθινό, το κουκούτσι, ο πυρήνας του από την αρχή μέχρι το τέλος. Εγώ δίπλα του μεγάλωσα και είμαι φίλος του, αλλά πάντα αισθανόμουνα ότι τα βήματά του ήταν μεγαλύτερα και πατρίδα του είναι κάτι άλλο. Ίσως κάποια χώρα που δεν έχουμε δει ή και που ποτέ δεν θα δούμε.

Πατρίδα του είναι, να το πω έτσι, τα όνειρά μας».

Το μυθιστόρημα «Κάτι κρυφό μυστήριο» της Καρολίνας Μέρμηγκα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελάνι.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα