back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γιατί όλοι μιλούν για το Unorthodox;

Διαβάστε επίσης

«Αν όχι εσύ, ποιος; Αν όχι τώρα πότε;». Βασιζόμενη στη μοναδική θρησκευτική αλήθεια που έχει διδαχθεί, η 19χρονη Έστι αποφασίζει να εγκαταλείψει την υπερορθόδοξη κοινότητα των χασιδιστών στο Μπρούκλιν της Νέα Υόρκης όπου ανατράφηκε, για να ξεκινήσει μια νέα ζωή στο Βερολίνο.

Αδύνατη, κοντή, με ξυρισμένο κεφάλι και μεγάλα πέλματα. Θα μπορούσε να είναι έτοιμη να σπάσει, αλλά αντίθετα η λυγερή, αδάμαστη νεαρή Σίρα Χαας που υποδύεται την Έστερ Σαπίρο στο απροσδόκητα επιτυχημένο Unorthodox του Netflix, βαδίζει σταθερά πέρα από τη μοίρα που της έχει επιβληθεί.

Η συνταγή της επιτυχίας του Unorthodox: μια ιστορία ελευθερίας, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα με happy end

Μοναδικός προορισμός της ήταν να παντρευτεί (με συνοικέσιο) και να κάνει πολλά παιδιά. Δεν της επιτρέπεται να εργαστεί, να έχει δικά της λεφτά, να δουλέψει, να έχει υποτυπώδη μόρφωση, ούτε καν να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και να διαθέτει Smartphone. Η κοινότητα των χασιδιστών αποτελείται από επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, και αυτή η απάνθρωπη τραυματική μοίρα που την δημιούργησε, κρατά τα μέλη της καθηλωμένα σε μια διάσταση χωρίς συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, και με πλειάδα αυστηρών περιοριστικών κανόνων.

Η ‘Εστι όμως αγαπά την μουσική. Μαθαίνει πιάνο κρυφά, αρχικά πάνω με μια χάρτινη απομίμηση πιάνου. Και αυτό το θολό σημείο της αγάπης της για την μουσική, ίσως υπήρξε και η αχίλλειος πτέρνα της πίστης της. Στην μίνι σειρά του Netflix την παρακολουθούμε και στις δύο φάσεις τη ζωής της, με συνεχείς παλινδρομήσεις από το Μπρούκλιν στο Βερολίνο, σε μια διαδρομή αναζήτησης της ελευθερίας και της εσωτερικής αλήθειας.

Αν και η σειρά περιέχει κάποια ανέλπιστα «συστατικά», όπως το ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλούνται τα γίντις, θα μπορούσε να πει κανείς ότι βασίζεται στη γνωστή συνταγή της επιτυχίας: είναι μια ιστορία ελευθερίας, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα με happy end. Η ιστορία που όλοι ελπίζουμε να ζήσουμε. Ακόμη και αν η ζωή της κοινότητας των χασιδιστών μοιάζει να βρίσκεται πέρα από τα όρια της υπερβολής, αυτό αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο θαυμασμού για το άλμα στο κενό που επιχειρεί η πρωταγωνίστρια μας, ένα στοιχείο ταύτισης, ένα στοιχείο ενσυναίσθησης και αγάπης για αυτήν.

Η σειρά Unorthodox βρίσκεται σταθερά από τις πρώτες μέρες της προβολής της, στην πρώτη δεκάδα θεαματικότητας του Netflix στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και συζητήσεις για δημιουργία δεύτερης σεζόν.

 

Η αληθινή ιστορία της Ντέμπορα Φέλντμαν

Η σειρά Unorthodox  βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Ντέμπορα Φέλντμαν, την οποία κατέγραψε στο βιβλίο «Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots» που γνώρισε τεράστια επιτυχία στην Αμερική και την Γερμανία. Η σειρά διατηρεί στο ακέραιο το κομμάτι της ιστορίας που διαδραματίζεται στο Μπρούκλιν, αλλά αναδιαμορφώνει τελείως το κομμάτι της ζωής της στο Βερολίνο, καθώς πρόκειται για δημόσιο πρόσωπο μεγάλης αναγνωσιμότητας. Η Φέλντμαν έχει να έρθει σε επαφή και να μιλήσει στην οικογένεια της από το 2006, όταν και εγκατέλειψε την κοινότητα. Παρόλη την σκανδαλώδη απόρριψη της χασιδιστικής της ρίζας η Ντέμπορα Φέλντμαν έχει δηλώσει: «Είμαι περήφανη που είμαι Εβραία, γιατί νομίζω από εκεί προέρχεται το αδάμαστο πνεύμα μου».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα