back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μειώθηκε 30% η ρύπανση της ατμόσφαιρας στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Το “Μένουμε σπίτι” οδήγησε στην μεγάλη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς αέριοι ρύποι και μικροσωματίδια “εξαφανίστηκαν” και από τον Αττικό ουρανό.

Κατά το διάστημα των τριών εβδομάδων εφαρμογής των μέτρων και της απαγόρευσης των μετακινήσεων οι επιστημονικές ομάδες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε σειρά μετρήσεων κατέγραψαν μεγάλη μείωση των ρύπων στην Αθήνα.

“O κορωνοϊός μας έδωσε μια τεράστια ευκαιρία να αναλογισθούμε, παρά τις δύσκολες ημέρες τις οποίες περνάμε και το Περιβάλλον μας” λέει στον “Αθήνα 9.84” ο κ. Ευάγγελος Γερασόπουλος επικεφαλής της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του ΕΑΑ.

Σημείο εκκίνησης η Παγκόσμια Ημέρα της Γης 22 Απριλίου και η διεθνής καταγραφή της μείωσης των ρύπων στην σκιά της πανδημίας.

“Υπήρξε αξιοσημείωτη πτώση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. ‘Ήταν τόσο μεγάλη που ήταν εμφανής  και από το διάστημα με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Κίνας και της Ιταλίας όπου είδαμε πόσο μειώθηκαν οι ανθρωπογενείς δραστηρίοτητες και πόσο έπεσε η ρύπανση κυρίως στις πόλεις. Όμως και στην Αθήνα οι μετρήσεις κατέδειξαν μια πολύ σημαντική μείωση της τάξης του 30-40%” σημείωσε ο κ.Γερασόπουλος στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (22/4/20)

Η έρευνα υλοποιήθηκε από την Ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας  του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΑΑ.

Οι εξειδικευμένες μετρήσεις έγιναν στον Σταθμό Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο Θησείο, υπό τον επιστημονικό συντονισμό του κ.Ε.Γερασόπουλου και κ.Ν.Μιχαλόπουλου Δ/ντή του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Εμφανής η διαφορά στην ατμόσφαιρα

“Είναι και αέριοι ρύποι και σωματιδιακοι ρύποι. Ακόμα και αν δεν υπήρχαν μετρήσεις νομίζω ότι είναι πολύ εμφανές. Από τα μπαλκόνια βλέποντας κανείς πάνω από την Αθήνα καταλαβαίνει ότι και το χρώμα του ουρανού είναι διαφορετικό και η ορατότητα είναι αυξημένη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες” λέει ο κ.Γερασόπουλος.

“Αυτό οφείλεται κυρίως λόγο της μείωσης της κίνησης και όλων των δραστηριοτήτων οι οποίες παράγουν ρύπανση και την περίοδο αυτή έχουν κλείσει.

Βέβαια θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι από την στιγμή που θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, ακριβώς την ίδια ήμερα -αν δεν αλλάξουμε τίποτα- η ρύπανση θα επανέλθει στα επίπεδα προ της απαγόρευσης κυκλοφορίας” αναφέρει και συνηγορεί στην εκτεταμένη ρύπανση οφείλονται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες πρόωροι θάνατοι παγκοσμίως.

“Κυρίως η σωματιδιακή ρύπανσης είναι γνωστό και σχετικά ποσοτικοποιημένο ότι συντελεί στην μείωση του προσδόκιμου ζωής. Η οποιαδήποτε αλλαγή η μέτρο  που λάβουμε ως ανθρωπότητα , ως κοινωνία στην ουσία σώζει ζωές μακροπρόθεσμα.

Το Εθνικό  Αστεροσκοπείο εδώ και πολλές δεκαετίες κάνει μετρήσεις ρύπανσης στην Αθήνα αλλά τα τελευταία περίπου 10 χρόνια διεξάγει αυτές τις μετρήσεις σε καθημερινή βάση. Είχαμε την δυνατότητα να καλύπτουμε και το φαινόμενο της αιθαλομίχλης το οποίο στην Αθήνα αναδείχθηκε κυρίως μέσα από αυτού του είδους τις μετρήσεις.

Αυτό δίνει την δυνατότητα να καταλαβαίνει κανείς τις επιδράσεις από τις διάφορες πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται κατά καιρούς όπως η απαγόρευση η των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων εντός του δακτυλίου , ο ιός αυτήν την εποχή κλπ”

Συμπεράσματα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΑΑ τα κύρια συμπεράσματα της έρευνες συνοψίζονται ως ακολούθως:

Α. Γενικά, παρουσιάσθηκε μείωση στις συγκεντρώσεις των αέριων ρύπων που σχετίζονται με διεργασίες καύσης.

Συγκεκριμένα, τα οξείδια του αζώτου που προέρχονται κυρίως από τις εκπομπές των αυτοκινήτων, μειώθηκαν κατά 45%, με τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2), που αποτελεί θεσμοθετημένο ρύπο, να μειώνονται κατά 35%.

Το μονοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από ατελείς καύσεις ορυκτών καυσίμων και βιομάζας, επίσης παρουσιάζει μείωση της τάξης του 30%.

B. Τα επίπεδα του θερμοκηπικού αερίου διοξειδίου του άνθρακα χαρακτηριστική συνιστώσα των ανθρωπογενών εκπομπών ρύπανσης σε πλανητικό επίπεδο, μειώθηκαν στην Αθήνα κατά 2%.

Ωστόσο, όσον αφορά την αστική συνεισφορά, λαμβάνοντας υπόψη το περιοχικό υπόβαθρο, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της τάξης του 35%.

Γ. Οι συγκεντρώσεις των λεπτών σωματιδίων PM2.5 παρουσίασαν μείωση της τάξης του 20%. Ειδικότερα, τα σωματίδια που εκπέμπονται τοπικά κυρίως από την κυκλοφορία, όπως ο μαύρος άνθρακας  και χαρακτηριστικά ιχνοστοιχεία, παρουσίασαν μείωση στο εύρος 25-45%.

Αντίθετα, οι συγκεντρώσεις του θείου που αντιπροσωπεύουν τον τομέα παραγωγής ενέργειας καθώς και τη διασυνοριακή ρύπανση, δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.

Η επόμενη ημέρα

“Στην ουσία μετά τα μέτρα η ρύπανση θα φτάσει τα ίδια επίπεδα. Συνεπώς θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξουμε ως κοινωνία για να έχουμε κάποιο όφελος στο περιβάλλον.Νομίζω ότι πολλοί από εμάς αναρωτηθήκαμε …” λέει ο κ. Γερασόπουλος 

“Ακυρώσαμε πολλές μετακινήσεις, πολλά ταξίδια, Τελικά όλα αυτά τα οποία κάναμε το προηγούμενο διάστημα ήταν απολύτως σημαντικά; Είναι πάντα σημαντικό να παίρνουμε το αυτοκινητό μας για κάποια μετακίνηση η υπάρχει και άλλος τρόπος;

Είναι πάντα σημαντικό να μετακινούμεθα σε μακρινή απόσταση με το αεροπλάνο η κάποια από αυτά θα μπορούσαν να γίνουν και εξ αποστάσεως;  Όπως επίσης είναι φυσικό να σκεφθούμε , σε μια πόλη, μήπως τελικά αξίζει να χρησιμοποιούμε ποδήλατα η εάν τα οχήματα μας πρέπει σταδιακά να γίνουν ηλεκτροκίνητα”

Γ.Αποστολίδης

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα