back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ανοιχτή επιστολή από τα τέσσερα μεγαλύτερα σωματεία κινηματογράφου

Διαβάστε επίσης

Με ανοιχτή επιστολή προς τα Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Πολιτισμού & Αθλητισμού τέσσερις από τις μεγαλύτερες ενωσεις του κινηματογραφικού χώρου, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ), η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ),η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) και η Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), απευθύνουν έκκληση για στήριξη των μελών τους που δεν έχουν συμπεριληφθεί στα μέτρα στήριξης για τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται «ένα μεγάλο μέρος εργαζόμενων στην τηλεόραση, στη διαφήμιση, στον κινηματογράφο, στη διοργάνωση εκδηλώσεων, που ενώ πλήττονται εξ ίσου με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες αποφάσεις» καθώς έχουν ανασταλεί ή ακυρωθεί γυρισμάτα κάθε μορφής οπτικοακουστικού μέσου.

Αναλυτικά η επιστολή

«Εν όψει της μεγάλης κρίσης που ζούμε έχετε ενημερωθεί από συλλογικούς φορείς που καλύπτουν ένα μέρος του φάσματος των εργαζόμενων στον κινηματογραφικό χώρο ώστε τα μέλη τους, να περιληφθούν στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για χορήγηση του Επιδόματος Ειδικού Σκοπού των 800 ευρώ.

Ωστόσο εξακολουθεί να υφίσταται ένα μεγάλο μέρος εργαζόμενων στην τηλεόραση, στη διαφήμιση, στον κινηματογράφο, στη διοργάνωση εκδηλώσεων, που ενώ πλήττονται εξ ίσου με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες αποφάσεις είτε γιατί δεν πληρούνται κάποια από τα κριτήρια που έχει θέσει η ΚΥΑ 39162/ 16.4.2020 είτε γιατί αν και πληρούνται όλες οι σχετικές προϋποθέσεις δεν εμφανίζονται τα στοιχεία τους στο σύστημα της Εργάνης. Πρόκειται για:

1. Ελεύθερους επαγγελματίες του Πολιτιστικού Τομέα που ως προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος τίθεται η μη υποβολή μηδενικής δήλωσης ΦΠΑ κατά τους τελευταίους έντεκα μήνες.
2. Όσους και όσες από εμάς υποβάλουν φορολογική δήλωση με την επαγγελματική τους ιδιότητα αλλά πληρώνονται χωρίς σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. (Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών ή μπλοκ αποδείξεων ή τίτλος κτήσης) για εισοδήματα τα οποία φορολογούνται κανονικά και γίνονται οι σχετικές ασφαλιστικές κρατήσεις.

Ωστόσο από την πανδημία του COVID19 έχουμε πληγεί όλοι ανεξαιρέτως αφού:
● Γυρίσματα κάθε μορφής οπτικοακουστικού περιεχομένου έχουν ακυρωθεί ή ανασταλεί.
● Οι χρηματοδοτήσεις ταινιών και η έγκαιρη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων των φορέων της πολιτείας καθώς και οι διαδικασίες εγκρίσεων από τα θεσμικά όργανα (ΕΚΚ κλπ.) έχουν παγώσει.
● Οι κινηματογραφικές αίθουσες που προβάλλουν τις ταινίες μας ήταν τα πρώτα θύματα της καραντίνας.

Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε την αγωνία του αύριο ως προς το αν θα υπάρξουμε ως δημιουργοί πολιτισμού σε μια διαφαινόμενη, πρωτοφανούς έντασης, οικονομική ύφεση που θα ακολουθήσει την πανδημία και που ο κλάδος μας θα είναι από τους πρώτους που θα πληγούν.

Η πρότασή μας προς την πολιτεία, ως εργαζόμενοι σε κάθε ειδικότητα του οπτικοακουστικού κλάδου της χώρας είναι να υπαχθούμε χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς στην επιδότηση των 800 ευρώ με μόνο κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα που αναγράφεται στην τελευταία φορολογική μας δήλωση: του παραγωγού, του σκηνοθέτη, του τεχνικού, του σεναριογράφου, του καλλιτεχνικού συντελεστή.
Είναι το στοιχειώδες που οφείλει η πολιτεία, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις και με σεβασμό στους δημιουργούς και στους εργαζόμενους στον οπτικοαουστικό τομέα του Πολιτισμού».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα