back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μετά τις 10 Μαΐου η σταδιακή επάνοδος στα θρανία

Διαβάστε επίσης

Σχέδιο για την σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα θρανία καταρτίζει το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την ειδική ομάδα των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλήρες πλάνο θα έχει σχεδιαστεί έως τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, ενώ τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν από τις 10 Μαΐου και μετά.

Όπως είναι φυσικό, το σχέδιο για την επαναφορά των μαθητών στα θρανία, θα δίνει προτεραιότητα στους μαθητές της Γ΄ λυκείου, οι οποίοι προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές, εστιάζοντας κυρίως σε επαναλήψεις μετά την περικοπή της εξεταστέας ύλης. Η σταδιακή επάνοδος στις σχολικές τάξης αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10 Μαΐου, πάντα αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας, και προφανώς με αυστηρά μέτρα ώστε να μην υπάρξει ένα καινούργιο κύμα διασποράς του κορωνοϊού. Αν ανοίξουν τα σχολεία μετά το Πάσχα και για τους υπόλοιπους μαθητές, πέραν των υποψηφίων των πανελλαδικών, το υπουργείο Παιδείας θα δώσει εντολή για αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, παράταση του σχολικού έτους και αλλαγή στη διάρκεια της σχολικής ώρας από 45 σε 35 λεπτά.

«Μοναχικές» πανελλαδικές

Αναφορικά με την ημερομηνία έναρξης των πανελλαδικών, όλα δείχνουν ότι δρομολογείται η περίπτωση του τέλους Ιουνίου, καθώς το υπουργείο Παιδείας θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει το σενάριο του Σεπτεμβρίου, αφού μία τέτοια εξέλιξη θα δυσκόλευε ιδιαίτερα τους υποψηφίους. Κι αυτό, όχι μόνο λόγω καιρικών συνθηκών αλλά γιατί έπειτα από μία μακρά περίοδο περιορισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας, θα έπρεπε να προετοιμάζονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για τις πανελλαδικές.
Πάντως, όπως είχε αναδείξει πριν από δέκα ημέρες Αθήνα 9.84, το σενάριο που εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο σχετικά με τη διεξαγωγή των πανελλαδικών είναι να πραγματοποιηθούν κάτω από πρωτοφανή αυστηρά μέτρα προφύλαξης. Εξετάζεται σε αυτό πλαίσιο να γίνονται οι εξετάσεις καθημερινά, κι όχι μέρα παρά μέρα, με εξέταση ενός μαθήματος ανά κατεύθυνση κάθε μέρα, χρησιμοποιώντας όλα τα σχολεία και όλες τις αίθουσες κάθε συγκροτήματος, ακόμα και γειτονικών γυμνασίων ή δημοτικών, με στόχο να δημιουργηθούν τάξεις εξέτασης το πολύ 5 με 6 υποψηφίων.
Για να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις μάλιστα, όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο δικό τους σχολείο. Αυτό βέβαια θα αυξήσει τον αριθμό των εξεταστικών κέντρων και σε κάποιο βαθμό το κόστος των εξετάσεων, καθώς θα χρειαστούν περισσότεροι επιτηρητές και μεγαλύτερος όγκος γραφικής ύλης, ωστόσο η υγειονομική κρίση που ζούμε δεν επιτρέπει οποιαδήποτε προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων σε βάρος της δημόσιας υγείας.
Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα