back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Γρ. Λέων (ΚΥΑΔΑ) στον Αθήνα 9.84: Από την αρχή της θητείας μας στο επίκεντρο η προστασία των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο

Διαβάστε επίσης

Για τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου Άστεγων του Δήμου Αθηναίων μίλησε σήμερα στον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Αποστολίδη ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) Γρηγόρης Λέων. «Έχουμε ξεκινήσει να δεχόμαστε τους πρώτους φιλοξενούμενους και είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τη δουλειά που έχει γίνει» τόνισε ο κ. Λέων, προσθέτοντας ότι ήδη στο κτήριο έχουν μεταφερθεί οι πρώτοι 55 ωφελούμενοι.

«Μέχρι τώρα διαβιούσαν στο δρόμο, δεν είχαν καμία σχέση με δομές και ήταν άνθρωποι που πρώτη φορά αποφάσισαν να επιλέξουν μία δομή. Για μας είναι μεγάλη ικανοποίηση, γιατί το να χτίζεις ή να ανακαινίζεις κτίρια έχει τη σημασία του, αλλά όταν αυτά βλέπουν την ανταπόκριση των ανθρώπων που απευθύνονται, εκεί κρίνονται όλα» είπε ο κ. Λέων ο οποίος αναφέρθηκε και στο ξενοδοχείο ΙΟΝΙΣ, που έχει διαμορφωθεί σε δομή για τους χρήστες. «Σε λίγα 24ωρα θα έχουμε ένα Κέντρο που θα φιλοξενεί ήδη 150 ανθρώπους. Μέχρι πέρυσι το 2019, ουσιαστικά οι νέες εισδοχές ωφελουμένων μέσα στους Ξενώνες μας ήταν περίπου 3-5 άτομα το μήνα, το οποίο σημαίνει ότι είχαμε ένα συνολικό αριθμό ωφελούμενων μέσα στη χρονιά περίπου 40 με 45 άτομα» τόνισε.

Ο κ. Λέων εξήγησε την όλη προσπάθεια και τις δράσεις του Δήμου για την προστασία των ανθρώπων που ζούν στο δρόμο. «Είχαμε πρόβλημα στο να πλησιάσουμε τον άστεγο, οπότε ξεκινήσαμε από την αρχή της θητείας μας και δουλεύαμε πάνω σε αυτό. Ο άστεγος χρειάζεται κάποιες φάσεις για να μπορέσεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του. Πρώτα από όλα, ενισχύσαμε το street work με την ενίσχυση του στόλου μας και του δυναμικού μας από τις αρχές Φεβρουαρίου, κάτι που έγινε πολύ έγκαιρα. Το δεύτερο βήμα ήταν, στον άστεγο, που δεν επιθυμεί να μπει σε μία δομή, να του προσφέρουμε τα βασικά, όπως ένα ζεστό μπάνιο, το πλύσιμο των ρούχων του, να του προσφέρουμε ένα σνακ, ώστε να αντιληφθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά τον σκέφτονται και θέλουν τον βοηθήσουν και στη συνέχεια να μπει στο Υπνωτήριο, που είναι μία δομή η οποία θέλει το ελάχιστο των πιστοποιητικών, δηλαδή την ταυτότητα του ανθρώπου και στη συνέχεια σιγά σιγά να προχωρήσει στους Ξενώνες» ανέφερε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα