back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Φυτεύονται 8.000 σκλήθρα στην Άνδρο

Διαβάστε επίσης

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις δενδρυλλίων σκλήθρου σε επιλεγμένες παραποτάμιες θέσεις στη Βόρη και στα Λεύκα. Συνολικά, φυτεύτηκαν 8.000 φυτά από την ομάδα του Δήμου Άνδρου και σύντομα αναμένεται να «πετάξουν» τα φετινά τους φύλλα.

Τα δενδρύλλια έχουν προέλθει από σπέρματα σκλήθρων που είχαν συλλεχθεί τα προηγούμενα χρόνια στα δάση της Άνδρου. Αφού σπάρθηκαν, βλάστησαν και έγιναν μικρά δενδρύλλια μακριά από το νησί, στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επέστρεψαν το καλοκαίρι για να προσαρμοστούν στις κλιματικές συνθήκες της Άνδρου. Παρέμειναν στο φυτώριο του κτήματος Αγαδάκη, στα Αποίκια, μέχρι πριν περίπου ένα μήνα, οπότε και ήταν αρκετά ανεπτυγμένα ώστε να μπορέσουν να φυτευτούν στις τελικές τους θέσεις. Τα δενδρύλλια σχηματίζουν πλέον μικρές περιφραγμένες συστάδες δίπλα στα ρέματα της Βόρης και των Λεύκων, όπου θα αναπτυχθούν και θα αποτελέσουν μέρος των δασών σκλήθρου της Άνδρου.

Τα παρόχθια δάση σκλήθρων έχουν υποστεί σημαντική υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια καθώς μεγάλος αριθμός δέντρων έχουν νεκρωθεί. Οι φυτεύσεις αποσκοπούν στην αποκατάστασή των δασών, ενώ προβλέπεται να γίνουν και μικρής κλίμακας παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την ανάσχεση και τον περιορισμό της διάβρωσης και των πλημμυρικών φαινομένων, δηλαδή παραγόντων που έχουν οδηγήσει σε αυτή την καταστροφή.Επίσης προβλέπονται παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης βόσκησης, η οποία δεν επιτρέπει τη φυσική αναγέννηση του δάσους μέσω της ανάπτυξης νέων δέντρων.

Το έργο LIFE AndrosPark στοχεύει στην εφαρμογή δράσεων διατήρησης και αποκατάστασης, ώστε να  αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό και να βελτιωθεί η κατάσταση διατήρησης των δασών σκλήθρου (τύπος οικοτόπου: 91Ε0*), καθώς και των θαλάσσιων ειδών της Μεσογειακής φώκιας, του Θαλασσοκόρακα και του Αιγαιόγλαρου εντός των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου. Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η ολιστική διαχείριση των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου με την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων.

Το έργο υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, το Ίδρυμα CBD-Habitat, την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MΟm και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, με την οικονομική υποστήριξη του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.

Γιώργος Μανουσακάκης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα