back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τσιόδρας: 71 νέα κρούσματα – 86 τα θύματα

Διαβάστε επίσης

Στους  86 έφτασαν οι νεκροί από τον κορονοϊό στη χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν  71 νέα κρούσματα.

Συγκεκριμένα στη χώρα μας καταγράφηκαν :

–71 νέα κρούσματα και συνολικά 1.955 (57% άνδρες)

–79 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων 16 γυναίκες και ο μέσος όρος ηλικίας είναι 67 έτη. 77% έχει υποκείμενο νόσημα

–16 ασθενείς από ΜΕΘ έλαβαν εξιτήριο

–Καταγράφηκαν 3 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 86 συνολικά. Η μέση ηλικία είναι 73 ετών.

Παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας έχουν καταγραφεί 1.538.000 κρούσματα και 89.975 νεκροί, ενώ 34.000 έχουν αναρρώσει.

Σχετικά με τις μάσκες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι “με δεδομένη τη τρέχουσα πορεία της επιδημίας η επιτροπή του υπουργείου Υγείας δεν συστήνει την εκτεταμένη χρήση μάσκας. Οι μάσκες είναι χρήσιμες για γιατρούς, αναισθησιολόγους κ. λ.π.. “Είναι για τους ανθρώπους που εκτίθενται άμεσα στον ιό, όπως οι γιατροί”, σημείωσε. Υπενθύμισε, δε, πως οι μελέτες δείχνουν πως μέσα σε μία ώρα πιάνουμε το πρόσωπό μας από 3 έως 23 φορές.

Επίσης, σημείωσε ότι “θα πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε γάντια σε εξωτερικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Η χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι συνηθισμένη. Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διάδοση του ιού.Δεν έχουν σχεδιαστεί γι αυτήν την χρήση, ενώ μπορεί να σκιστούν εύκολα. Η υπερβολική εξάρτηση από γάντια προσφέρει μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, και δεν πλένουμε τα χέρια μας.

Ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει τα γάντια όπως μολύνει τα χέρια και αν αγγίξουμε το πρόσωπο με μολυσμένα γάντια είναι δεδομένο ότι θα μολυνθούμε, Με τα γάντια μεταφέρεται ο ιός σε άλλες επιφάνειες. Επίσης μπορεί να μεταφερθεί άθελά μας όταν τα βγάλουμε γιατί δεν τα βγάλαμε σωστά. Θα πρέπει να σταματήσουμε να τα φοράμε σε εξωτερικές εργασίες.

Όπως είπε ο καθηγητής, “κάποια από τα νοσήματα του γενικού πληθυσμού συνεχίζουν την πορεία τους μαζί με τον ιό, ενώ άλλα έχουν σταματήσει, όπως γίνεται με τα εμφράγματα, που έχουν μειωθεί. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο, υπάρχουν πολλές εικασίες. Για κάποιο λόγο έχει πέσει η συχνότητά τους στον πληθυσμό”.

Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε ότι υπάρχουν ασθένειες όπως τα κακοήθη νοσήματα που δεν επηρεάζονται. «Βλέπουμε με απορία και έκπληξη κάποια πράγματα που δεν τα περιμέναμε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα».

Υπάρχει μια ανάπτυξη ανοσίας η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντας ότι “μετά την 11η εβδομάδα υπάρχουν τεστ που λένε ότι έχεις εκτεθεί στον ιό. Ωστόσο, τεστ που να λέει ότι αυτός πέρασε τον ιό δεν υπάρχουν ακόμα. Ο κόσμος προσπαθεί να βρει αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων”.

«Νομίζω εντός του επόμενου μήνα θα έχουμε τέτοια τεστ», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι έχουν δοκιμαστεί κάποια τεστ στην Ελλάδα αλλά ακόμα δεν είναι πλήρως αξιόπιστα. Αυτή τη στιγμή το μοριακό τεστ είναι το πιο αξιόπιστο. Τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν επιδημιολογικά για την καταγραφή και στις επόμενες φάσεις.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ακόμα ότι “είναι άλλο η μόλυνση από τον ιό και άλλο η νόσος. Υπάρχει μία φάση πριν εμφανιστεί ο ιός, η προ-συμπτωματική. Οι ασυμπτωματικοί συμμετέχουν στη μετάδοση”. Σημείωσε δε, ότι έχουμε περιστατικά που ήταν και παρέμειναν ασυμπτωματικά και ξεπέρασαν τον ιό όντας ασυμπτωματικά.

Ν. Χαρδαλιάς: Η Εκκλησία επέδειξε γενναιότητα

«Η Εκκλησία επέδειξε γενναιότητα με τις οδηγίες της προς τους πιστούς. Η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να πάει στις Εκκλησίες οι οποίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς” δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς διευκρινίζοντας ότι η χθεσινή εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου «απευθύνεται στους Μητροπολίτες και όχι στους πιστούς».

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι “οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό. Η Ιερά Σύνοδος αποτρέπει τους πιστούς να πάνε στην Εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι. Οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό, δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια, θα αρκεστούμε στην ατομική μας προσευχή από το σπίτι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας».

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στα αεροδρόμια της χώρας, είπε ότι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες σε 15 τακτικές πτήσεις και συνολικά σε 724 επιβάτες.

Το επιβατικό κοινό μεταφέρεται από το αεροδρόμιο σε ξενοδοχεία, εκεί υποβάλλεται σε τεστ και όσοι εκ των επιβατών βρεθούν αρνητικοί αποχωρούν για το σπίτι τους, ώστε να συνεχίσουν εκεί την καραντίνα, ενώ όσοι βρεθούν θετικοί παραμένουν εντός των ξενοδοχείων για παρακολούθηση.

Νίνα Κομνηνού

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα