back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tablet και laptop σε μαθητές και μαθήτριες, που δεν διαθέτουν 

Διαβάστε επίσης

Πρωτοβουλίες δήμων και υπουργείου Παιδείας

Πολλοί δήμοι της χώρας έχουν προχωρήσει σε πρωτοβουλίες έτσι ώστε να έχουν οι μαθητές όλων των σχολείων και ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, ίσες ευκαιρίες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όσο διάστημα τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Εντοπίζουν  τις οικογένειες, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για πρόσβαση στο διαδίκτυο και κατοχή υπολογιστών και τις στηρίζουν μέσω δωρεών. Παράλληλα ζητούν και τη βοήθεια του υπουργείου Παιδείας.

Τη στήριξη 22 μαθητών όλων των βαθμίδων πέτυχε ο δήμος Ανωγείων, μέσω δωρεών σχετικά με τη δυνατότητα τους να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά και να προμηθευτούν υπολογιστή ή tablet. Ο δήμαρχος  Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 έκανε λόγο για πολλές οικογένειες, που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλα και  οικογένειες με κομμένο το ρεύμα λόγω χρεών. «Το «Μένουμε Σπίτι» θα γίνει πράξη στον χώρο της εκπαίδευσης, όταν όλοι οι μαθητές θα έχουν ίσες ευκαιρίες για  τηλε-εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία της χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας θα διαθέσει άμεσα στα σχολεία της χώρας στα οποία διαπιστωμένα υπάρχουν ανάγκες εξοπλισμό προκειμένου όλοι να έχουν πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οι διευθυντές των σχολείων θα μοιράσουν το σχετικό υλικό στους μαθητές και εκπαιδευτικούς που διαπιστωμένα το έχουν ανάγκη.

Η υπουργός Παιδείας  Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι έχει ήδη δοθεί σημαντικός τεχνολογικός εξοπλισμός στην εκπαιδευτική κοινότητα μέσω ΕΣΠΑ αλλά και μέσω δωρεών.

 Συγκεκριμμένα: 

  • Έχει κατατεθεί με κατεπείγουσα διαδικασία πρόταση συνολικού ύψους άνω των 20 εκ. € για κάλυψη μέσω ΕΣΠΑ δαπανών εξοπλισμού σχολικών μονάδων (tablets, laptops), δράσεων εξ αποστάσεως επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, εξοπλισμού ΑΕΙ, εξοπλισμού οικονομικά ασθενών φοιτητών, στέγασης οικονομικά ασθενών φοιτητών.
  • Έχει υποβληθεί, επιπλέον, αίτημα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για πρόσληψη 3.200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την υποστήριξη σχολικών μονάδων Α’ και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, ύψους 46,2 εκ. ευρώ.
  •  Ιδιώτες και εταιρείες έχουν προβεί σε σημαντικές δωρεές για περαιτέρω άμεση ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Εξοπλισμό ο οποίος είναι καθ’ οδόν για σχολεία όλης της χώρας.

Παιδιά προσφύγων και μεταναστών

Για την ένταξη στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων/μεταναστών, το ΥΠΑΙΘ συνεργάστηκε με την UNICEF και μεταφράστηκαν σε 11 γλώσσες που ομιλούνται σε Δομές, οι οδηγίες τόσο για την Σύγχρονη όσο και την Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση, καθώς και για τον τρόπο δημιουργίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) από τους γονείς. Η Υπουργός επεσήμανε ότι οι πρόσφυγες μετανάστες που είναι σε τάξεις υποδοχής έχουν πρόσβαση στη Σύγχρονη Τηλεκπαίδευση και στην ψηφιακή/εικονική τους τάξη, στη βάση των οδηγιών που έχουν δοθεί από το ΥΠΑΙΘ, και στην Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση.

Μαθητές με αναπηρία

Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από το ΥΠΑΙΘ, η κα Κεραμέως υπενθύμισε ότι εξεδόθη ειδική εγκύκλιος για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε μαθητές/μαθήτριες με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Παράλληλα, δόθηκαν επεξηγήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων και ενημερωτικών σεμιναρίων, προκειμένου τα παιδιά να συμμετέχουν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, με τις κατάλληλες προσαρμογές στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και με ποικιλία εκπαιδευτικών τεχνικών και εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Επιπλέον, δρομολογείται υποτιτλισμός και νοηματική στα προγράμματα εκπαιδευτικής τηλεόρασης.

Τα δύο κριτήρια για την καταγραφή των αναγκών σχολείων και μαθητών

  • 1. Αριθμός εκπαιδευτικών και μαθητών που δε μπορούν να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης εξοπλισμού (κινητού, φορητού Η/Υ, σταθερού Η/Υ).
  • 2. Αριθμός οικογενειών, που δε διαθέτουν επαρκές πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών για σύνδεση στο διαδίκτυο (πολυμελείς οικογένειες, χρήση των συσκευών από γονείς για τηλεργασία).

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα