back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σάντσεθ: Σταδιακή επιστροφή σε μια μορφή κανονικότητας για την Ισπανία – Η ΕΕ πρέπει να δείξει αλληλεγγύη

Διαβάστε επίσης

H Ισπανία σύντομα θα προχωρήσει σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Φτάσαμε στην κορύφωση και τώρα αρχίζει η αποκλιμάκωση», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, ενώπιον ενός σχεδόν άδειου κοινοβουλίου, στο οποίο, ωστόσο, κατέθεσε πρόταση παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα έως τις 26 Απριλίου.

Επεσήμανε, εντούτοις, ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι “σταδιακή” και απολύτως προσαρμοσμένη στην σοβαρότητα της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης.

«Η ανάβαση υπήρξε δύσκολη, το ίδιο θα είναι και η κατάβαση», είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία από τη γρίπη του 1918. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να γίνει ούτε ένα βήμα προς τα πίσω. Κάτι τέτοιο δε θα ήταν απλώς μια αρνητική εξέλιξη, θα ήταν εκ νέου πυροδότηση της πανδημίας».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του «επεξεργάζεται ένα σχέδιο” αργής επαναφοράς της χώρας σε κάποια μορφή «κανονικότητας», προειδοποιώντας, όμως: “Δεν μπορούμε να ξέρουμε σε τί είδους κανονικότητα επιστρέφουμε».

Να δείξει αλληλεγγύη η ΕΕ

Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο Σάντσεθ τόνισε ότι: «Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να στρέφει το βλέμμα αλλού», όταν πρέπει να αντιμετωπίσει έναν νέο κορονοϊό και απηύθυνε έκκληση για μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινδυνεύσει εάν δεν επιδειχθεί αλληλεγγύη έναντι του κορονοϊού», είπε. Αντίστοιχη έκκληση απηύθυνε χθες και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.

Η Ισπανία είναι η δεύτερη περισσότερο πληττόμενη από τον Covid-19 χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, με σχεδόν 150.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 14.792 νεκρούς.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα