back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Χρήση μάσκας στον γενικό πληθυσμό- Τι συστήνουν οι ειδικοί

Διαβάστε επίσης

Διχογνωμία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η χρήση μάσκας στο γενικό πληθυσμό. Οι τοποθετήσεις για το θέμα τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νόσων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χρήση τους φέρει σημαντικούς κινδύνους. Εντός της ημέρας θα συνεδριάσει εκτάκτως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας και αναμένεται η ελληνική θέση σχετικά με την ευρεία ή μη χρήση της μάσκας στον γενικό πληθυσμό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, στη χθεσινή ενημέρωση παρέθεσε τις τοποθετήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όσο και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για το θέμα.

Υπογράμμισε ότι ο «ΠΟΥ επεσήμανε τους κινδύνους μετάδοσης του ιού από την λάθος χρήση της μάσκας».

-Να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου.

-Δυσκολία στην αναπνοή από τη χρήση μάσκας.
– Ψευδής αίσθηση ασφάλειας

-η μαζική χρήση μασκών μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή των πόρων από άλλα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανατοποθετήθηκε πως τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

• Να αποφεύγουμε συνωστισμό και κλειστούς χώρους.
• Να διατηρούμε φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, ιδίως από άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα και φτάρνισμα.

• Να εκτελούμε συχνά την υγιεινή των χεριών, χρησιμοποιώντας αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό,
• Να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας με ένα λυγισμένο αγκώνα ή χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, το οποίο θα πρέπει να το πετάμε αμέσως μετά τη χρήση και να πλένουμε τα χέρια μας και
• Να αποφεύγουμε όσο μπορούμε περισσότερο να αγγίζουμε την περιοχή του προσώπου.

Αλλαγή πλεύσης για τις μάσκες στην Ευρώπη

Σε αναθεώρηση των συστάσεών του για τη χρήση προστατευτικής μάσκας από το κοινό προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών, αναγνωρίζοντας ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται και από άτομα χωρίς συμπτώματα.

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρει πως οι μάσκες μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, ενω μέχρι πρότινος συνιστούσε να φορούν προστατευτικές μάσκες μόνον οι εργαζόμενοι στην Υγεία και οι ασθενείς με λοίμωξη από το νέο κορονοϊό.

Στη νέα έκθεση αναγνωρίζει ότι οι μάσκες θα μπορούσαν είναι χρήσιμες για ολόκληρο τον πληθυσμό. Και αυτό επειδή ο κορωνοϊός μπορεί να διασπείρεται από τα σταγονίδια που εκπέμπουν άτομα που δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα συμπτώματα.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα