back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

To παρασκήνιο του Eurogroup – Η σφοδρή σύγκρουση Ιταλίας – Ολλανδίας και το αδιέξοδο

Διαβάστε επίσης

H σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της Ιταλίας και της Ολλανδίας ήταν η βασική αιτία του ναυαγίου στο οποίο οδηγηθήκαν οι 16ωρες διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για τα εργαλεία και τους όρους στήριξης της ευρωπαικής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του COvid-19.  

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, το αδιέξοδο προκλήθηκε από την σύγκρουση του ΙταλούΡομπέρτο Γκουαλτιέρι με τον Ολλανδό ομόλογο του των Οικονομικών Γούπκε Χούκστρα (φωτο) για τους όρους που θα συνοδεύουν τις πιστώσεις προς τα κράτη- μέλη, που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε πρώτον, ότι η κυβέρνησή του δεν θα δεχτεί κοινό ανακοινωθέν αν δεν αναφέρει ρητά την αμοιβαιοποίηση χρέους ως εργαλείο της οικονομικής ανάκαμψης και δεύτερον, απαίτησε  η χρήση των δανείων του ESM να γίνει χωρίς όρους (conditionality).

Όχι και  στα δυο ιταλικά αιτήματα είπε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ επικαλούμενος την απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Χάγη να ταχθεί με σαφήνεια κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους και εναντι’ιον των ευρωομολόγων

Την σκληρή στάση  των Ολλανδών δεν κάμπτει ούτε η συναισθηματική φόρτιση για την συνεχιζόμενη τραγωδία στην Ιταλία με τους χιλιάδες νεκρούς από τον νέο κορονοιό και την κατάσταση διάλυσης του υγειονομικού συστήματος  της χώρας. Οπως σημειώνουν οι FT το έλλειμμα κοινοτικής αλληλεγγύης είναι τέτοιο που ακόμη και οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην ΕΕ αισθάνονται πως η ΕΕ  έχει εγκαταλείψει την Ιταλία  στη μοίρα της. «Η Ε.Ε. κινδυνεύει να χάσει και την Ιταλία» προειδοποίησε πρόσφατα η βρετανική εφημερίδα.

Πως οι συναινετικές προσπάθειες Μπρουνό Λεμέρ και Όλαφ Σολτς έπεσαν στο κενό

Σύμφωνα με τους η χθεσινή νύχτα κύλησε κυρίως με συζητήσεις του προέδρου Eurogroup  Μάριο Σεντένο με μικρές ομάδες υπουργών Οικονομικών για την δημιουργία ενός πιο συναινετικού κλίματος.  Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη και παρά την φυσική απόσταση των συμμετεχόντων οι μια – δυο συναινετικές προσπάθειες του Γάλλου ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λεμέρ από κοινού  με  τον Γερμανό ομόλογο του Όλαφ Σολτς έπεσαν στο κενό. Για παράδειγμα ένα προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που κυκλοφόρησε τα τις πρωινές ώρες  και αναφέρονταν στην χρήση «καινοτόμων χρηματοπιστωτικών εργαλείων» χαρακτηρίσθηκε «υπερβολικό»  από τους Ολλανδούς και «λίγο» από  τους Ιταλούς

Διχογνωμία υπήρξε ακόμη και στο ζήτημα του σχεδίου SURE (του προγράμματος επιδότησης εργασίας της Κομισιόν) καθώς ορισμένες χώρες ζητούν διασφαλίσεις ότι θα είναι προσωρινό.

Γαλλία και Γερμανία πρότειναν επίσης  μια διατύπωση που αν παραπέμπει  τις λεπτομέρειες  της χρηματοδότησης για την ανάκαμψη της οικονομίας στο άμεσο μέλλον όμως η  Ρώμη απαίτησε ουσιαστική αναφορά και όχι αόριστες διαβεβαιώσεις.

Το κυρίως αντικείμενο της αντιπαράθεσης αφορά το πακέτο χρηματοδότησης 500 δισ. ευρώ το οποίο αποτελείται:

α. από δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), ύψους περί τα 200 δισ. ευρώ τα οποία όμως για na χρησιμοποιηθούν συνδέονται με όρους (conditionality)

β. από εγγυήσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ανεργίας που προκαλούν τα μέτρα κατά του νέου κορονοιού, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και ..

γ. από δάνεια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους της  ΕΤΕπ για  μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Κομισιόν: η ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει να συρρικνωθεί κατά 10%

Μια παράλληλη θεσμική αντιπαράθεση που απασχόλησε την συζήτηση αφορά στις πιέσεις που  σκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη λήψημέτρων ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου αν αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις του COvid-19 στο ευρώ και την οικονομία της ΕΕ. Μάλιστα, η  Κριστίν Λαγκάρντ επικαλέστηκε και την πρόβλεψη της Κομισιόν ότι η ύφεση στην ΕΕ μπορεί να φτάσει φέτος το 10%. Οι  πιέσεις δεν καρποφορήσαν και η συζήτηση τελικώς ασχολήθηκε μόνο  με τα 500 δισ.  προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση . Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% αυτό το έτος, αλλά η ζοφερή προειδοποίηση δεν ήταν αρκετή για να αμβλύνει τις διχογνωμίες των υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο, κυρίως εξαιτίας της αντίστασης της Ολλανδίας, εκ μέρους του στρατοπέδου των βορείων, και της Ιταλίας.

Η αυρινή τηλεδιάσκεψη

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο, ο στόχος του αυριανού συμβουλίου «συνεχίζει να είναι ένα ισχυρό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας» για να αντιμετωπιστούν «οι συνέπειες» που θα έχει η πανδημία στην απασχόληση, για τις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά των χωρών-μελών, και να καταρτιστεί σχέδιο για την «ανάκαμψη» της Ευρώπης.

Ο κ. Σεντένο δήλωσε (μέσω tweet) ότι η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί αύριο και ο σκοπός είναι ένα «ισχυρό δίχτυ ασφαλείας» για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες απέναντι στην πανδημία, αλλά και «η δέσμευση σε ένα ευμεγέθες σχέδιο ανάκαμψης».

Βρισκόμαστε  σε «καλό δρόμο» για να καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά «δεν έχει φθάσει ακόμη» στην επίτευξή της, γνωστοποίησε ο Λουίς Ρέγκο, εκπρόσωπος του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης Μάριο Σεντένο.

Το Eurogroup καλείται να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του προς τους ηγέτες των κρατών-μελών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας.

Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. που τάσσονται υπέρ της έκδοσης  ευρωπαϊκών τίτλων χρέους, ανέρχονται σε 11 μετά την πρόσθεση της Κύπρου και της Μάλτας.

Από την άλλη συστοιχιζονται η Γερμανίας, η Ολλανδία, η  Φινλανδία  και η Αυστρία,που επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στα υπάρχοντα «εργαλεία» δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα