back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι ανάγκες των ΜΕΘ στην τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με εντατικολόγους

Διαβάστε επίσης

Οι ανάγκες που έχουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, με στόχο να προχωρήσει η ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τις υλικοτεχνικές υποδομές και το έμψυχο δυναμικό που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει σε κάθε πρόκληση, και πέραν του κορονοϊού, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στελέχη των ΜΕΘ πέντε μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων.

Τον Απόστολο Αρμαγανίδη, από το “Αττικόν”, την Αναστασία Κοτανίδου, από τον “Ευαγγελισμό”, την Αντωνία Κουτσούκου, από το νοσοκομείο “Η Σωτηρία”, την Ελένη Γκέκα, από το ΑΧΕΠΑ και τη Μηλίτσα Μπιτζάνη από το “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να προετοιμαστεί το ΕΣΥ για ένα δεύτερο γύρο της πανδημίας τον Οκτώβριο και ξεκαθάρισε ότι “δεν θα θέλω ποτέ να ξαναφτάσουμε στο σημείο -το δύσκολο σημείο, θυμάμαι είχα γίνει και εγώ αποδέκτης τέτοιων αιτημάτων- να πρέπει να ζητείται η παρέμβαση ενός πολιτικού για το ποιος Έλληνας πολίτης θα έχει ή δεν θα έχει τελικά πρόσβαση σε ένα κρεβάτι Εντατικής”.

Τι ζήτησαν οι εντατικολόγοι
Οι εντατικολόγοι στάθηκαν στην ανάγκη αύξησης των μόνιμα διαθέσιμων κλινών και ενίσχυσης των ΜΕΘ με εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές. Η αύξηση της δυναμικότητας θα επιτρέψει, οπως ανέφεραν, στις Μονάδες να δέχονται ασθενείς προτού η επιδείνωση της υγείας τους καταστήσει απόλυτα αναγκαία την εντατική θεραπεία, αναβαθμίζοντας την αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων.
“Σε αυτή την περίπτωση δεν θα παίρναμε μόνο τα πολύ βαριά, θα παίρναμε και αυτά τα οποία έχουν και μεγαλύτερη ελπίδα να γίνουν καλά, γιατί θα τα παίρναμε πολύ νωρίτερα”, σημείωσε η κα. Κοτανίδου. “Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε, ανά 100.000 πληθυσμού, το μισό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (…) Άρα χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλα τόσα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Επίσης είμαστε ακόμα πιο χαμηλά, στις μονάδες “step down”, δηλαδή αυτές όπου θα πάει ο άρρωστος όταν είναι κάπως πιο ελαφρά”, τόνισε ο κ. Αρμαγανίδης.

Αφού άκουσε τους διευθυντές των Εντατικών, ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων:

“Όταν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, είχαμε πλήρη εικόνα των εγγενών αδυναμιών. Ήταν παραμελημένες οι εντατικές από πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν. Έπρεπε να κερδίσουμε το χρόνο.
Γι’ αυτό τον κύκλο της επιδημίας μέχρι και το καλοκαίρι, πιστεύω ότι ο χρόνος κερδήθηκε. Και αν κρίνει από τα στοιχεία που κοιτάζω κάθε πρωί για τις διασωληνώσεις και τις κενές εντατικές, πιστεύω ότι αν δεν κάνουμε κάτι λάθος, θα έχουμε κερδίσει το χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο. Ότι θα ξανάρθει αυτή η επιδημία είναι περίπου βέβαιο.
Αλλά θα μας βρει πιο έτοιμους, και σε θεραπευτικά πρωτόκολλα, όχι σε εμβόλια ακόμα, αλλά πιο έτοιμους σε διάγνωση, τεστ, κλπ. Και σίγουρα πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι σε υποδομή εντατικών, θα φτάσουμε τον Οκτώβριο και θα κάνουμε τη σύγκριση με πέρυσι. Πολλές από τις παραγγελίες μας, ειδικά για αναπνευστήρες, θα έρθουν τους επόμενους 2-3 μήνες, αξιοποιούμε ιδιωτικές δωρεές όχι με ορίζοντα τι θα γίνει τον επόμενο μήνα, αλλά για να αφήσουμε μια μόνιμη παρακαταθήκη στο ΕΣΥ”.
Ο σκοπός μας , τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης , είναι να αφήσουμε πίσω μας μια ουσιαστική παρακαταθήκη, για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη κρίση. Θα έρθει η επόμενη κρίση. Όπως έλεγα και σε κάποιους συνεργάτες μου δεν θα θέλω ποτέ να ξαναφτάσουμε στο σημείο -το δύσκολο σημείο, θυμάμαι είχα γίνει και εγώ αποδέκτης τέτοιων αιτημάτων- να πρέπει να ζητείται η παρέμβαση ενός πολιτικού για το ποιος Έλληνας πολίτης θα έχει ή δεν θα έχει τελικά πρόσβαση σε ένα κρεβάτι Εντατικής. Αυτό πρέπει να το αφήσουμε τελείως πίσω μας
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη και ευχαρίστησε τους εντατικολόγους για την ανυπολόγιστη προσφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και για το συνολικό έργο τους.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα