back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αυξάνονται οι τιμές χονδρικής σε φρούτα και λαχανικά

Διαβάστε επίσης

Η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων έφερε και αύξηση στις τιμές χονδρικής σε οπωροκηπευτικά προϊόντα, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στα μανάβικα της Αθήνας.

Πιο ζημιωμένα είναι τα “μικρά” μανάβικα τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν delivery και σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές στα προϊόντα που προμηθεύονται, είτε ρίχνουν την ποιότητα, είτε οδηγούνται σε κλείσιμο.

Αντίθετα, μανάβικα που διαθέτουν μεγάλη ποικιλία στα οπωροκηπευτικά και κάνουν διανομές κατ’ οίκον, έχουν αυξήσει την εργασία τους επειδή ο κόσμος μένει σπίτι και μαγειρεύει. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι η φυσική παρουσία καταναλωτών στα καταστήματα τους, είναι πολύ μικρή.

Φαίνεται, δηλαδή, ο κόσμος να εμπιστεύεται περισσότερο τα λαχανικά ή τα φρούτα από ενα οπωροπωλείο, παρά από το σούπερ μάρκετ.

Όσον αφορά στην αύξηση των τιμών, είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με ιδιοκτήτη μανάβικου στην Αθήνα, οι τιμές αυξάνονται σημαντικά από τη μία μέρα στην άλλη. Για παράδειγμα, ενώ τη μία μέρα πουλούσε το μπρόκολο 4,5 ευρώ το κιλό -το είχε προμηθευτεί με κάτω από 4 ευρώ- την επόμενη μέρα η τιμή χονδρικής είχε ανέβει στα 4,5 ευρώ.

Που οφείλεται η αύξηση

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες οπωροπωλείων, ο κύριος λόγος είναι η σημαντική μείωση στο απόθεμα των προϊόντων, αφού οι εισαγωγές και η παραγωγή, γίνονται με πιο χαμηλούς ρυθμούς.

Ένας άλλος παράγοντας, όμως, όπως καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες, είναι και η αισχροκέρδεια.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα