back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αυστρία, Δανία, Τσεχία: βαθμιαία χαλάρωση μέτρων κατά του κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Ευρωπαϊκά κράτη προγραμματίζουν τη σταδιακή άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων, αλλά και την παράταση άλλων για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πρώτη η Αυστρία ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων και τώρα ακολουθούν η Δανία και η Τσεχία.

Δανία

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, ανακοίνωσε ότι, σε πρώτη φάση, θα ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και των πρώτων τάξεων των δημοτικών σχολείων στις 15 Απριλίου.
Πρόκειται για μία “πρώτη προσεκτική φάση επαναλειτουργίας”, τόνισε η Φρέντερικσεν. Οι Δανοί, πάντως, θα συνεχίσουν να ζουν για έναν περίπου ακόμη μήνα υπό το καθεστώς των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, τα οποία, σύμφωνα με την πρωθυπουργό, θα παραταθούν έως τις 10 Μαΐου. Μέχρι αυτή την ημερομηνία θα παραμείνουν σίγουρα κλειστά τα εστιατόρια. Τα μαθήματα για τους μαθητές του γυμνασίου θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές των αντίστοιχων πρώτων τάξεων λυκείου, οι οποίοι δε θα δώσουν εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπως προβλέπεται κανονικά. Οι συναθροίσεις θα απαγορεύονται έως τον Αύγουστο.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη Δανία (πληθυσμός 5,8 εκατ.) ανέρχονται σε 5.385 και οι νεκροί στους 203. Έχουν αναρρώσει 1.491 άνθρωποι.

Τσεχία

Στην Τσεχία, θα επιτρέπεται εκ νέου η ενασχόληση με αθλήματα όπως το τένις και το γκολφ, ενώ αναμένεται να λειτουργήσουν μικρά καταστήματα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι κανόνες υγιεινής στα καταστήματα λιανικής πώλησης που παραμενουν ανοιχτά αυστηροποιούνται. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ πελατών είναι τα δύο μέτρα, ενώ κατά την είσοδό τους είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους αντισηπτικό και γάντια μίας χρήσης.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Τσεχία (πληθυσμός 10,6 εκατ.) ανέρχονται σε 5.033 και οι νεκροί στους 91. Έχουν αναρρώσει 181 άνθρωποι.

Αυστρία

Μετά το Πάσχα των Καθολικών (αυτή την Κυριακή) και πιο συγκεκριμένα στις 14 του μηνός, στην Αυστρία, θα ανοίξουν και πάλι μικρά καταστήματα, όπως έχει ανακοινώσει ο καγκελάριος της χώρας, Ζεμπάστιαν Κουρτς. Από την 1η Μαΐου, θα λειτουργούν εκ νέου όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα κομμωτήρια. Η επαναλειτουργία ξενοδοχείων και εστιατορίων θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο μέσα Μαΐου. Η απαγόρευση μετακίνησης παρατείνεται έως τα τέλη Απριλίου, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τα μέσα Μαΐου. Η διοργάνωση εκδηλώσεων θα απαγορεύεται έως τα τέλη Ιουνίου, ενώ αναμένεται η χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική παντού και όχι μόνο στα σούπερ-μάρκετ και τα φαρμακεία, όπως τώρα.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Αυστρία (πληθυσμός 8,9 εκατ.) ανέρχονται σε 12.734 και οι νεκροί στους 273. Έχουν αναρρώσει 4.512 άνθρωποι.

Το μυστικό της μέχρι στιγμής επιτυχίας

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι παράγοντες που έχουν βοηθήσει αυτές τις χώρες να διαχειριστούν επιτυχώς την πανδημία είναι το σχετικά μικρό τους μέγεθος και ο μικρός τους πληθυσμός σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα συστήματα υγείας των οποίων έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα, καθώς και η άμεση λήψη περιοριστικών μέτρων από τις κυβερνήσεις τους, ενώ ειδικά στην Αυστρία και την Τσεχία η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δανία και η Τσεχία -μαζί με την Πολωνία και την Σλοβακία- ήταν τα πρώτα κράτη-μέλη της ΕΕ που έκλεισαν τα σύνορά τους.

Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, τα μέτρα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά σε αυτές τις χώρες. Ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί στην Αυστρία και την Τσεχία τις τελευταίες επτά ημέρες. Στη Δανία, ωστόσο, η καμπύλη ακόμη δεν σημειώνει κάμψη.
Παρότι η Αυστρία συνορεύει με την Ιταλία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 12.734, ενώ στην γειτονική Ελβετία -χώρα με, επίσης, μικρό πληθυσμό (8,5 εκατ.)- ανέρχονται σε 22.488, ενώ οι νεκροί φτάνουν τους 846.

Είναι η κατάλληλη στιγμή;

Δεν είναι λίγοι, πάντως, όσοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτή την έστω δειλή προσπάθεια άρσης μέρους των μέτρων σε αυτά τα κράτη, κάνοντας λόγο για πολιτικές κυρίως αποφάσεις.
Στη Δανία, υπάρχουν αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς οι οποίοι φοβούνται ότι η επαναλειτουργία των σχολείων θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο.

Πάντως, δεν πρέπει να παραβλέψουμε τη διατήρηση όλων των μέτρων αυτοπροστασίας σε αυτά τα κράτη και το γεγονός ότι η χαλάρωση των μέτρων είναι σταδιακή, ενώ ο αυστριακός καγκελάριος έχει υπονοήσει ότι κάθε ταξίδι από και προς το εξωτερικό θα απαγορεύεται μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Η αλήθεια είναι ότι, ως έναν βαθμό, οι ανακοινώσεις σε Κοπεγχάγη, Πράγα και Βιέννη αποτελούν μία προσπάθεια να δημιουργηθεί μία αίσθηση βαθμιαίας επιστροφής στην κανονικότητα, να δοθεί στους πολίτες προοπτική, ελπίδα, μία μικρή ώθηση για να αντέξουν τους επόμενους μήνες.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα