back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το Ελληνικό πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει στο εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και στη διάσωση μεταναστών

Διαβάστε επίσης

Συμμετοχή θα έχει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, στην ναυτική δύναμη της επιχείρησης «Ειρήνη», που θα συγκροτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με αποστολή, την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Μάλιστα η Ελλάδα θα διαθέσει ισχυρές ναυτικές δυνάμεις, μία ή δύο Φρεγάτες και πιθανότατα και ένα υποβρύχιο και διεκδικεί την ηγεσία, σε στρατιωτικό επίπεδο, από την Ιταλία, στην επιχειρησιακή δράση της ναυτικής αρμάδας της Ε.Ε. στο Λιβυκό πέλαγος.

Οι συζητήσεις, στο πλαίσιο των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας είναι εντατικές και ο στόχος είναι να αναλάβει επιχειρησιακή δράση η ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη, το συντομότερο, ίσως και μέχρι το τέλος του Απριλίου.

Η Ελλάδα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση της Ε.Ε., όχι μόνο με την παρουσία της στις περιπολίες, αλλά και με την παραχώρηση της Σούδας ή και άλλου λιμανιού στην Κρήτη, όπου θα αποβιβάζονται μετανάστες, που θα διασώζονται στη Μεσόγειο, αφού η ευρωπαϊκή αποστολή θα έχει και αυτό τον ανθρωπιστικό το ρόλο. Μέχρι τώρα, η Κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει επισήμως, σε ποιο λιμάνι ή τα λιμάνια, θα αποβιβάζονται οι μετανάστες, ούτε και που θα φιλοξενούνται.

Η ανάμειξη της Ε.Ε. στο εμπάργκο όπλων στη Λιβύη κρίθηκε αναγκαία, διότι, η Τουρκία συνεχίζει να μεταφέρει στρατιωτικό υλικό και προσωπικό, μέσω πλοίων του Τουρκικού στόλου, στη Λιβύη, προς ενίσχυση των δυνάμεων του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ, στον αιματηρό εμφύλιο, που μαίνεται στη χώρα, με αντίπαλο τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε ως ενέργεια μη φιλική της Ε.Ε. προς την Τουρκία, τη συγκρότηση της Ναυτικής Δύναμης, που θα επιβάλει εμπάργκο όπλων τη Λιβύη.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα