back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Κραυγή αγωνίας» από τα νησιά εν όψει Πάσχα

Διαβάστε επίσης

Πιο αυστηρά μέτρα στις αφίξεις και την μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων και πολιτών, που έχουν στην κατοχή τους έγγραφο της εφορίας, ζητούν με αποφάσεις τους, οι δήμαρχοι μικρών νησιών της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν τις υποδομές για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη διασπορά του κορωνοϊού.

Η Πάτμος, η Μήλος, η Τήλος, η Ιθάκη, η Κάσος, η Αλόννησος, οι Λειψοί, οι Οινούσσες, το Αγαθονήσι, τα Ψαρά, οι Παξοί, αλλά και η Ρόδος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνουν έκκληση ώστε να αυστηροποιηθούν τα μέτρα κι ο έλεγχος στις αφίξεις και στις μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων τους καθώς ο κίνδυνος διασποράς του COVID-19 στις τοπικές κοινωνίες από ταξιδιώτες του εξωτερικού, εργολάβους, συνεργεία αλλά και πολίτες, που διαθέτουν το Ε1, λόγω κάποιας προϋπάρχουσας εποχικής απασχόλησης είναι, όπως επισημαίνουν, ορατός.

«Tα μέτρα που έχει λάβει η χώρα μας έχουν αποτελέσματα. Στα νησιά μας δεν έχει εμφανισθεί κρούσμα του κορονοϊού και ότι κρούσμα εμφανισθεί από εδώ και πέρα θα προέρχεται από επισκέπτη στο νησί», λέει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, Ελευθέριος Κεχαγιόγλου. «Ζητάμε πιο αυστηρά μέτρα, ιδίως εν όψει Πάσχα. Οι μόνιμοι κάτοικοι, που για σοβαρό λόγο μετακινούνται, μετά την επιστροφή τους να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών με αστυνόμευση. Είναι νησιά που το 70% του πληθυσμού είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ η υγειονομική κάλυψη είναι ανύπαρκτη επί της ουσίας. Κάποια νησιά δεν έχουν νοσοκομείο ενώ σε άλλα η μεταφορά προς νοσοκομείο μπορεί να γίνει μόνο με αεροκομιδή.

 «Επιπλέον ζητάμε να απαγορευτούν όλες οι πτήσεις προς τα νησιά την περίοδο του Πάσχα και για όσο κρατήσουν τα περιοριστικά μέτρα προστασίας, προσθέτει ο κ. Κεχαγιόγλου, καθώς οι επιβαίνοντες μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς ή να νοσούν ελαφρά και να περάσουν απαρατήρητοι. Ήδη τα μισά από τα νησιά-μέλη του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών έχουν λάβει την σχετική απόφαση ζητώντας την αυστηροποίηση  των μέτρων και προσεχώς αναμένεται να προστεθούν και άλλα».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα