back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Εφιάλτης για κάποιες γυναίκες και παιδιά το «μένουμε σπίτι» – ΟΗΕ: τρομερή έξαρση ενδοοικογενειακής βίας

Διαβάστε επίσης

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε πολλές χώρες, όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του κορονοϊού ενώ ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για την προστασία των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών, που μένουν σπίτι λόγω κορωνοϊού.

Η βία δεν περιορίζεται στα πεδία μάχης, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση και σε βίντεο στα αγγλικά με γαλλικούς, αραβικούς, ισπανικούς, κινεζικούς ή ρωσικούς υπότιτλους που εξέδωσε χθες, Κυριακή, ο Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη έκκλησή του για εκεχειρία σε όλα τα πεδία μαχών στον κόσμο για να αντιμετωπιστεί ο νέος κορωνοϊός.

«Δυστυχώς πολλές γυναίκες και νεαρά κορίτσια βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένα στην βία ακριβώς εκεί όπου έπρεπε να προστατεύονται. Στα σπίτια τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθύνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι, στις οικογένειες, σε όλον τον κόσμο».

Στην Ελλάδα

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι και οι δομές της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για ενδεχόμενη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και στη χώρα μας. Παράλληλα σχεδιάζεται και θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα μια καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με τις δομές στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας και κυρίως με το ότι η παραμονή στο σπίτι δεν σημαίνει σιωπή και ανοχή σε περιστατικά βίας.

Στην χώρα μας, με βάση τα στατιστικά στοιχεία κλήσεων στη γραμμή SOS 15900 δεν παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. 

«Είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε πως η στασιμότητα ως προς τα ποσοστά, δεν σημαίνει έλλειψη εγρήγορσης και δράσης από μέρους μας. Οι δομές στήριξης της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων λειτουργούν κανονικά, τηρώντας φυσικά όλες τις οδηγίες προστασίας για τον Covid-19, δηλώνει στον Αθήνα 9.84, η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα. 

Τα αίτια για την όξυνση της βίας κατά των γυναικών

«Σύμφωνα με τους ψυχολόγους της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων» προσθέτει η κα Συρεγγέλα «σε κάθε περίοδο κρίσης καθώς και σε χρονικά διαστήματα όπου το ζευγάρι περνάει περισσότερο χρόνο μαζί ( πχ. περίοδος εορτών) τα κρούσματα βίας αυξάνονται. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός πως οι δύο σύζυγοι ή σύντροφοι μοιράζονται επιπλέον χρόνο μαζί και η τριβή θα φέρει στην επιφάνεια γρηγορότερα και ευκολότερα συμπεριφορές που περικλείουν βία, οποιασδήποτε μορφής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όμως να γνωρίζουμε πως ένας άντρας που δεν είναι βίαιος δεν θα γίνει ξαφνικά εξαιτίας μιας δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει. Ενδεχομένως να γίνει πιο επιθετικός με συχνότερα ξεσπάσματα επιθετικής συμπεριφοράς, ο άντρας που ήδη επέλεγε αυτόν τον τρόπο να σχετίζεται με τη σύζυγο ή σύντροφό του».

«Δεν σκοτώνει η καραντίνα σκοτώνουν οι γυναικοκτόνοι. Δεν σκοτώνει η αναγκαστική συγκατοίκηση σκοτώνει ο σεξισμός» διαμηνύει το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα.

Ακόμα κι αν είσαι περιορισμένη, δεν απαγορεύεται να ζητήσεις βοήθεια

Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) έχει διασφαλίσει πως ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες λόγω Covid-19, οι δομές στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας λειτουργούν.

Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, δέχεται κλήσεις και καταγγελίες, προσφέροντας παράλληλα υπηρεσίες συμβουλευτικής. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης τηλεφώνου, οι γυναίκες μπορούν να στείλουν email στο : [email protected]. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα (σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας-ΚΕΘΙ και τους Δήμους) λειτουργούν κανονικά, τηρώντας τους κανόνες προστασίας για τον Covid-19.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα