back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: Σύλληψη τριών Σουδανών προσφύγων για τη χθεσινή επίθεση με μαχαίρι στην οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι

Διαβάστε επίσης

Τρεις Σουδανοί πρόσφυγες συνελήφθησαν χθες Σάββατο το βράδυ στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση με μαχαίρι που διέπραξε ένας εξ αυτών το πρωί της ίδιας ημέρας στη νοτιοανατολική Γαλλία από την σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, έγινε γνωστό σήμερα από την εθνική αντιτρομοκρατική εισαγγελία.

Τρεις άνδρες σουδανικής καταγωγής βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση: ο Αμπντάλα Α.-Ο, φερόμενος δράστης της επίθεσης γεννημένος το 1987 ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία από τον Ιούνιο του 2017, ένας δεύτερος άνδρας που εμφανίζεται ως «ένας γνωστός του» και «ένας νεαρός Σουδανός που διέμενε στην ίδια εστία» με τους άλλους δύο.

Ένας Σουδανός πρόσφυγας σκότωσε χθες δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους πέντε με μαχαίρι στην Ρομάν- σουρ- Ισέρ της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

«Σήμερα το πρωί ένας άνδρας προχώρησε σε τρομοκρατική ενέργεια σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας πέντε άλλους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ χθες από το σημείο της επίθεσης.

Αργά το απόγευμα η γαλλική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για «ανθρωποκτονίες σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση» και «σύσταση εγκληματικής, τρομοκρατικής συμμορίας».

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας έκαναν λόγο για έναν άνδρα σουδανικής καταγωγής γεννημένο το 1987. Στη διάρκεια της έρευνας που διενεργήθηκε στο σπίτι του εντοπίστηκαν «χειρόγραφα έγγραφα θρησκευτικού περιεχομένου στα οποία ο συντάκτης παραπονιέται κυρίως ότι ζει σε μια χώρα απίστων», πρόσθεσε η αντιτρομοκρατική εισαγγελία.

Ο Αμπντάλα Α.-Ο έλαβε καθεστώς πρόσφυγα στις 29 Ιουνίου 2017 και άδεια παραμονής δέκα ετών τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία ή τις γαλλικές ή ευρωπαϊκές υπηρεσίες Πληροφοριών.

Ο δράστης επιτέθηκε εναντίον πολλών ανθρώπων με μαχαίρι σε διάφορα καταστήματα της μικρής αυτής πόλης της Γαλλίας.

Συνελήφθη λίγο μετά τις 11:00 χωρίς να προβάλει αντίσταση. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, φώναξε «Αλάχου Άκμπαρ» (Ο θεός είναι μεγάλος) πριν επιτεθεί στα θύματά τους.

Από τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν ζήτησε να «τον σκοτώσουν», σύμφωνα με τον Νταβίντ Ολιβιέ Ρεβερντί εκπρόσωπο της αστυνομίας. «Υπάρχουν όλα τα στοιχεία μιας τρομοκρατικής επίθεσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οπλισμένος με μαχαίρι ο δράστης «πήγε σε ένα κατάστημα πώλησης ειδών καπνιστού» και επιτέθηκε στον ιδιοκτήτη του, δήλωσε η Μαρί- Ελέν Τοραβάλ δήμαρχος της πόλης των 35.000 κατοίκων. «Μία γυναίκα παρενέβη και επίσης τραυματίστηκε».

Ο άνδρας στη συνέχεια «πήγε σε άλλο κατάστημα, ένα κρεοπωλείο, από όπου πήρε ένα άλλο μαχαίρι» και συνέχισε την θανατηφόρα πορεία του στην Ρομάν-σουρ- Ισέρ.

«Εισήλθε στο κατάστημα. Πήρε ένα μαχαίρι (…) και χτύπησε έναν πελάτη, έφυγε τρέχοντας», εξήγησε ο Λουντοβίκ Μπρεϊτόν, ιδιοκτήτης του καταστήματος όπου σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

«Ειδεχθής πράξη»

Ο δεύτερος νεκρός, ιδιοκτήτης ενός καφέ-θεάτρου, σκοτώθηκε όταν βγήκε στον δρόμο για να ανοίξει τα παντζούρια του, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Από τους πέντε τραυματίες οι τρεις που έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα «είναι σε σταθερή κατάσταση», διευκρίνισε το νοσοκομείο στο οποίο διακομίστηκαν.

Στον λογαριασμό του στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε «μια ειδεχθή πράξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα