back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μυθοπλασία και αληθινές ιστορίες στις οθόνες

Διαβάστε επίσης

Unbelievable – Απίστευτο

 «Unbelievable» ή «Απίστευτο» και όμως αληθινό στα ελληνικά είναι ο τίτλος της μίνι σειράς του Netflix που εστιάζει στο ψυχικό τραύμα των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. 

Η ιστορία που βασίστηκε σε αληθινά γεγονότα και καταγράφηκε στο – βραβευμένο με Πούλιτζερ – άρθρο των ProPublica και Marshall.

Τον Αύγουστο του 2008 στην πόλη Λίνγουντ στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, η 18χρονη Αντλερ δήλωσε στην αστυνομία ότι ο άνδρας την έδεσε, την βίασε, την φωτογράφισε και στην συνέχεια απείλησε ότι θα δημοσίευε τις φωτογραφίες αν εκείνη μιλούσε στην αστυνομία. Η Αντλερ με τρέμουλο στα χέρια και παύσεις ανάμεσα στις προτάσεις, περιέγραψε στις νοσοκόμες και το αστυνομικό τμήμα όσα θυμόταν με λεπτομέρεια, όμως οι ντετέκτιβ της ζητούσαν να επαναλάβει τα γεγονότα ξανά και ξανά, καθώς όχι μόνο έβρισκαν αντιφάσεις στην αφήγηση, αλλά επηρεάστηκαν από τις μαρτυρίες γνωστών της και οι οποίοι αμφέβαλαν με την συμπεριφορά της μετά τον βιασμό. Οι ντετέκτιβ δεν την πίστευαν. Το θύμα, που μεγάλωσε σε ανάδοχες οικογένειες και μετακόμιζε συχνά σε μικρή ηλικία, ένιωσε την υπερβολική πίεση των συνεχών και πολύωρων ανακρίσεων, με αποτέλεσμα να απαντήσει με ασάφεια και να μπερδευτεί για το αν ο βιασμός συνέβη στην πραγματικότητα ή αποτελούσε προϊόν φαντασίας. Η Αντλερ δήλωσε ότι έλεγε ψέματα και από τότε είδε τον κόσμο γύρω της να γκρεμίζεται. Η αστυνομία έκλεισε την υπόθεση, ενώ αργότερα κατηγόρησε την Αντλερ για ψευδή καταγγελία και η νεαρή γυναίκα έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες αν ήθελε να ξεχαστεί το περιστατικό.

Τρία χρόνια μετά, δυο ντετέκτιβ στο Κολοράντο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ερευνήσουν τρεις υποθέσεις βιασμού και μια προσπάθεια σεξουαλικής κακοποίησης, σε διαφορετικά μέρη της πολιτείας. Οι περιγραφές και η μέθοδος που ακολουθούσε ο δράστης, παρουσίαζαν πολλές ομοιότητες κι έτσι η ομάδα υπό την ηγεσία των Γκρέις Ράσμουσεν (Τόνι Κολέτ) και Κάρεν Ντουβάλ (Μέριτ Γουίβερ), άρχισαν σταδιακά να συμπληρώνουν τα κομμάτια του παζλ για να εντοπίσουν τα ίχνη του. Ανάμεσα στα θύματα, ανακάλυψαν και ένα που δεν γνώριζαν μέχρι τότε.

Η σειρά είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα που καταγράφει το – βραβευμένο με Πούλιτζερ – άρθρο των Τ. Κρίστιαν Μίλερ (ProPublica) και Κεν Αρμστρονγκ (πρόγραμμα Marshall), με τίτλο «Μια Απίστευτη Ιστορία Βιασμού» («An Unbelievable Story of Rape»), καθώς και το επεισόδιο «Anatomy of Doubt» της ραδιοφωνικής εκπομπής «This American Life». Την σκηνοθεσία υπογράφουν οι υποψήφιες για Όσκαρ Σουζάνα Γκραντ και Λίζα Τσολοντένκο.

The plratform

Το πολυαναμενόμενο ισπανικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας The Platform (El Hoyo), είναι διαθέσιμο για προβολή από τις 20 Μαρτίου στο Netflix.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ισπανού σκηνοθέτη, Galder Gaztelu-Urrutia είχε κλέψει τις εντυπώσεις τον Σεπτέμβριο στο Toronto Film Festival στην ενότητα «Midnight Madness».

Υπόθεση

Ο πολίτης μίας δυστοπικής κοινωνίας μπαίνει με τη θέλησή του στη φυλακή με την υπόσχεση ότι θα έχει μία καλύτερη ζωή όταν αποφυλακιστεί.
Η φυλακή τους είναι χτισμένη κάθετα σε μια σειρά από επίπεδα, οι ένοικοι των οποίων αλλάζουν με τυχαία σειρά σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Ετσι την μια εβδομάδα μπορεί να βρίσκεσαι στο επίπεδο 3 και την άλλη στο 205.
Κάθε μέρα στην διάρκεια του γεύματος μια μεγάλη πλατφόρμα με κάθε λογής φαγητά κι εδέσματα κατεβαίνει αργά τους ορόφους και επιδή όλοι τρώνε με την σειρά του ορόφου τους κάποιοι αναγκαστικά μένουν νηστικοί.
Πρόκειται για μία συγκλονιστική παραβολή και για μία ταινία με βαθιά κοινωνικο-πολιτικά μηνύματα.
Ο Ivan Massague (Pan’s Labyrinth) και η Antonia San Juan (All About My Mother) πρωταγωνιστούν μαζί με τους Zorion Eguileor, Emilio Buale και Alexandra Masangkay. Το σενάριο είναι των David Desola και Pedro Rivero.
Βίκυ Παπαστεφάνου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα