back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Ένταση σημειώθηκε κατά την Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, καθώς ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ορισμένες από τις ανυπόστατες κατηγορίες κατά της χώρας μας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ζήτησε και έλαβε άμεσα το λόγο ενημερώνοντας τους Συμμάχους ότι, μεταξύ άλλων, “η Ελλάδα δέχθηκε μια χωρίς προηγούμενο ενορχηστρωμένη επίθεση στα σύνορά της με παράλληλη εκστρατεία παραπληροφόρησης”. Μεθοδεύσεις που, όπως επεσήμανε, καταστρατηγούν με τον πλέον προφανή τρόπο τις αξίες της Συμμαχίας. “Ολοι οι σύμμαχοι δικαιούνται να ζητούν την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ”, προσέθεσε, “με την προϋπόθεση ωστόσο ότι οι ίδιοι θα τιμούν τις δεσμεύσεις τους”.

Τότε, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου σηκώθηκε από τη θέση του χωρίς να περιμένει το κλείσιμο της συζήτησης από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ζήτησε μάλιστα να προβεί στη δευτερολογία του ως τελευταίος ομιλητής, αλλά η Γραμματεία του ΝΑΤΟ του ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται από τη διαδικασία.

Κατά την παρέμβασή του στη σημερινή Σύνοδο ο κ. Δένδιας τόνισε πως η εργαλειοποίηση των ανθρώπων υπονομεύει τις αξίες της Συμμαχίας. «Συζητήσαμε, ακόμα, για τη δυνατότητα αύξησης της συμβολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ροών παράτυπης μετανάστευσης, υπό το φως της πρόσφατης έξαρσης των ροών προς τη χώρα μας. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψιν την πανδημία του κορονοϊού, η οποία προσθέτει ένα επιπλέον δεδομένο στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης ανθρώπων» αναφέρει σε γραπτή του δήλωσή του ο κ. Δένδιας μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου.

Στη Σύνοδο εξετάστηκε και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μέσω της σημαντικής τεχνογνωσίας του σε θέματα αλυσίδων εφοδιασμού, σχεδιασμού πολιτικής προστασίας αλλά και διαχείρισης κρίσεων.

Αύριο Παρασκευή, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει, από την Αθήνα, σε άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Οι συνομιλίες των ΥΠΕΞ της ΕΕ θα εστιάσουν στις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του ιού Covid-19, με έμφαση τη συνεργασία της Ένωσης με τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της και τον περιορισμό της εξάπλωσής της. Θα συζητηθεί, επίσης, ο στενότερος συντονισμός για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων, σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα