back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γ. Στουρνάρας: Έκδοση ευρωομολόγου για να αποτραπεί νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Εάν οι κυβερνήσεις δεν ακολουθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τότε η  Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με  το φάσμα μιας νέας κρίσης χρέους . Αυτό τονίζει μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη αποτελεί σαφή παρέμβαση στην δημοσία αντιπαράθεση που αυτή τη στιγμή εξελίσσεται μεταξύ των κρατών μελών στην ΕΕ γύρω από το ποια μορφή θα πρέπει να πάρει η στήριξη που ενδεχομένως χρειαστούν τα κράτη-μέλη εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο Γ. Στουρνάρας είναι πολύ σαφής όταν τάσσεται κατά της  γερμανικής – ολλανδικής θέσης του να καταστεί ο ESM το βασικό όχημα για την παροχή βοήθειας στο πλαίσιο της κρίσης. Ο ESM “έχει έναν πολύ σοβαρό ρόλο να παίξει”, ωστόσο οι πιστωτικές γραμμές που συνοδεύονται από όρους δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο μέσα στη δίνη μιας πανδημίας και “δεν μπορεί να γίνει χρήση τους σε αυτές τις συνθήκες”, σημειώνει ο διοικητής της ΤτΕ. “Η κοινή έκδοση χρέους αποτελεί κοινή δράση ενάντια σε έναν κοινό εχθρό”, προσθέτει στην συνέντευξη του αυτή .  Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  εκτιμά  ότι τα επίπεδα δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη θα αυξηθούν κατά 10% έως 20% λόγω της κατακόρυφης αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών και  προσθέτει ότι είναι πιθανόν  η ποιότητα των assets που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών να υποβαθμιστεί, ενώ τα “κόκκινα” δάνεια αναμένεται να αυξηθούν.

“Ζητήματα βιωσιμότητας χρέους πιθανόν να επανέλθουν στην επιφάνεια όταν η πανδημία θα έχει τελειώσει και κάτι τέτοιο θα αποτελέσει εμπόδιο στις προοπτικές ανάπτυξης”, κατέληξε ο διοικητής της ΤτΕ. “Η ΕΚΤ έχει δείξει ευλυγισία και κοινό πνεύμα. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί”

Ο Γιάννης Στουρνάρας  καλεί  τους ηγέτες των κρατών μελών να σχηματίσουν ένα “ισχυρό μέτωπο συμμαχίας” για τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό. και τάσσεται  υπέρ της έκδοσης κοινών ομολόγων (“ευρωομολόγου”), στα οποία αντιτίθενται οι χώρες που ακολουθούν πιο συντηρητική δημοσιονομική “γραμμή”.

“Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη”, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, . “Ο προβληματισμός για ζητήματα ηθικού κινδύνου δεν μπορεί να είναι το βασικό προσδιοριστικό στοιχείο των πράξεών μας αυτή τη στιγμή”.

Εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη, πληθαίνουν οι δηλώσεις για τα εργαλεία αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων από τον  κορονοϊό στην Ε.Ε . Οι χώρες του Βορρά που παραμένουν προσηλωμένες στην δημοσιονομική αυστηρότητα όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία έχουν απορρίψει την πρόταση των 9 χωρών  μεταξύ αυτών και της Ελλάδας ,Ιταλίας , Ισπανίας  για έκδοσηευρωομόλογου  και ζητούν ενεργοποίηση του ESM .

Ένα από τα βασικά θέματα του  επικείμενου Eurogroup  θα είναι η ενεργοποίηση του ESM και κυρίως οι όροι υπό τους οποίους μια χώρα-μέλος θα μπορούσε να αντλήσει ρευστότητα από τον Μηχανισμό, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ήδη έχει συζητηθεί η χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με τον επικεφαλής του ESM να σημειώνει ότι οι προϋποθέσεις χορήγησης θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές σε σχέση με την εποχή της κρίσης του ευρώ. «Η ECCL, όπως βλέπω, θα έχει πολύ περιορισμένους όρους, που ουσιαστικά διασφαλίζουν ότι τα χρήματα δαπανώνται με τον σωστό τρόπο και ότι ο ESM θα πάρει τα χρήματα του πίσω μια μέρα».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESMKλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη του στους Financial Times, απαντώντας σε ερώτηση για την έκδοση «ευρωομολογου» δηλώνει ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα καινούργιο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο για την πώληση τέτοιου είδους ομολόγων. Όμως «θα χρειάζονταν ένα, δύο, τρία χρόνια και τα κράτη-μέλη θα έπρεπε να διαθέσουν σε αυτό κεφάλαια ή εγγυήσεις ή να εκχωρήσουν μελλοντικά έσοδα». Βραχυπρόθεσμα ωστόσο σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, θα μπορούσε να προκύψει έκδοση χρέους από τον ESM, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αρνητικός στο θέμα της έκδοσης κορονο-ομολόγου εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, στην κατεύθυνση αυτήν έχουν ληφθεί αποφάσεις και θα ληφθούν και άλλες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup kαι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Mάριο Σεντένο, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. προειδοποιεί για τον κίνδυνο κατακερματισμού της ευρωζώνης εξαιτίας της πανδημίας. «Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα και οι διαρκείς του επιπτώσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία κατακερματισμού…Οφείλουμε να διερευνήσουμε μέτρα εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων, αλλά πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να εξετάσουμε άλλες λύσεις, όταν τα πρώτα αποδειχθούν ανεπαρκή».

 

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα