back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: Τι θα προβλέπει η υπουργική απόφαση για την εκ περιτροπής εργασία και τις υπόλοιπες εργασιακές ρυθμίσεις

Διαβάστε επίσης

Στις 250.000 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε αναστολή συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, όπως προκύπτει από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Την Δευτέρα αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης για την εκ περιτροπής εργασία, τις απολύσεις και τις υπόλοιπες εργασιακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Μέρος των μέτρων έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των συνδικάτων που ζητούν την άμεση απόσυρση τους.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στην εκ περιτροπής απασχόληση επισήμανε ότι το μέτρο αυτό, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

Είναι προσωρινό, όσο διαρκεί η κρίση

Αφορά στις υπό κατάρρευση επιχειρήσεις, ενώ

δεν προβλέπει την υποχρεωτική μείωση μισθού κατά 50%, η οποία ωστόσο εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη

Επίσης, η υπουργική απόφαση, θα προβλέπει:

Απαγόρευση απόλυσης για 45 μέρες μετά τη λήξη της προσωρινής αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Απαγόρευση της μείωσης του προσωπικού σε επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή δραστηριότητας, με εντολή δημόσιας αρχής. Αν γίνουν απολύσεις, τότε αυτές θα είναι άκυρες.

Άρση όλων των αδειών άνευ αποδοχών που έχουν χορηγηθεί στο προσωπικό.

Σε περιπτώσεις που επιχείρηση με αναστολή εργασιών ζητήσει τηλεργασία λόγω πρόσκαιρων αναγκών, τότε η εργασία αυτή αμείβεται και δηλώνεται στην ΕΡΓΑΝΗ

Όσοι απολύθηκαν από την 1η έως και τις 20 Μαρτίου δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, ακόμη και αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος τακτικής ανεργίας.

Συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που λήγουν μετά την απαγόρευση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων, συνεχίζονται μετά την απαγόρευση για όσο χρόνο υπολειπόταν πριν από αυτήν.

Από την 1η έως και τις 10 Απριλίου με βάση τον ΑΦΜ, θα υποβληθούν οι αιτήσεις των εργαζομένων σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Στις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος απασχολείται σε περισσότερες της μιας επιχειρήσεις που πλήττονται, θα πρέπει να επιλέξει μόνο έναν εργοδότη.

Επιπλέον, προωθείται νέο μέτρο το οποίο θα αφορά τη δυνατότητα καταβολής εισφορών από αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με έκπτωση 25%, εφόσον το επιθυμούν.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα