back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Προβληματισμός για τους νεότερους ασθενείς

Διαβάστε επίσης

Σε ανοδική τροχιά η λοίμωξη Covid-19 στη χώρα μας, με τους ειδικούς να προβληματίζονται ολοένα και περισσότερο για τα άτομα νεότερης ηλικίας που προσβάλλονται από τον νέο ιό.

Ο θάνατος νέων ανθρώπων τα τελευταία 24ωρα από τον κορονοϊό στη χώρα μας εντείνει την ανησυχία και τον προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα, ενισχύοντας ωστόσο την άποψη του καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα ότι «ο κορονοϊός δεν σέβεται καμία ηλικία. Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους». Ο κ. Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα συμπτώματα του φονικού ιού, λέγοντας πως «πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση», αφού σύμφωνα με τον ίδιο «εστίες αναζωπύρωσης μπορεί να υπάρχουν παντού μετά την άρση των μέτρων όταν δεν έχει νοσήσει μεγάλος αριθμός του πληθυσμού».

Ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά κρούσματα και σε νέους ανθρώπους. Το είδαμε με τον Γερμανό επισκέπτη καθηγητή. Εκεί εμφανίστηκε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα, μια επιπλοκή που έχει πρόσφατα συσχετιστεί με τη λοίμωξη από τον νέο ιό. Για αυτό είναι σε επαγρύπνηση όλοι οι γιατροί του κόσμου και οι γιατροί στην Ελλάδα που χειρίζονται αυτές τις περιπτώσεις. Από την ομάδα γιατρών στην Κρήτη στον ασθενή χορηγούνταν ειδική προληπτική αγωγή, αντιπηκτική αγωγή για τον σκοπό αυτόν. «Δεν φαίνεται πάντως ότι η επιπλοκή αυτή αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών. Τα σπάνια αυτά συμβάντα δεν αλλάζουν την εκτίμηση που έχουμε για την πορεία της νόσου», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

Νωρίτερα, στην Αλεξανδρούπολη 46χρονος στρατιωτικός που υπηρετούσε στην Ξάνθη έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό. Πρόκειται για τον πρώτο στρατιωτικό θύμα του κορoνοϊού, αποτελεί το τρίτο μικρότερο σε ηλικία, θύμα του κορονοϊού στην χώρα και χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Το μήνυμα πως κανένας δεν είναι άτρωτος απέναντι στον κορονοϊό στέλνει και η διευθύντρια της πνευμονολογικής μονάδας του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα. «Έχω 29χρονη άρρωστη στην κλινική», δηλώνει η γιατρός, διευκρινίζοντας παράλληλα πως: «στις αναπνευστικές λοιμώξεις είναι περισσότερο επιρρεπείς οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, πόσο μάλλον στον κορονοϊό – κανείς ωστόσο δεν είναι άτρωτος».

«Έχουμε δει να χάνονται και πολλοί νέοι άνθρωπο με γρίπες και με πνευμονίες και νέοι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν», υπογραμμίζει καταλήγοντας η κ. Γκάγκα.

Να σημειωθεί ότι, έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι άνθρωποι, είναι πιο εύκολο να νοσήσουν από τον κορονοϊό και πως όσο περισσότεροι νέοι νοσούν, τόσο περισσότερα άτομα θα αρρωσταίνουν. Μάλιστα, σύμφωνα με την δρ. Deborah Birx, από το Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ καταγράφεται απότομη αύξηση νέων που νοσούν από τον ιό, το τελευταίο διάστημα.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι «οι τελευταίες αναφορές από την Γαλλία και τις ΗΠΑ, δείχνουν διαρκής αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα νεαρής ηλικίας και είναι ανησυχητικό».

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα