back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: 27 νεκροί, 71 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Διαβάστε επίσης

Τους 27 έφτασαν οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς κατέληξε ένας άνδρας στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το θύμα ήταν 88 ετών. Εισήλθε στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα και μετά από περίπου οκτώ ώρες κατέληξε. Ακολούθως έγινε το τεστ μετά από τρία 24ωρα και τελικά βγήκε θετικό σε κορωνοϊό.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε συνολικά 71 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 892.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σ. Τσιόδρας:

• Νοσηλεύονται 57 ασθενείς

• Οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Εντατικής Θεραπείας είναι 54 οι περισσότεροι είναι άνδρες και οι περισσότεροι έχουν υποκείμενα νοσήματα .

• Τα θύματα του κορονοιού ανήλθαν σε 26, εκ των οποίων 21 άνδρες και 5 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 73 ετών.

• Εξιτήριο έχουν πάρει 42 ασθενείς.

Όπως είπε ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας η πορεία της Ελλάδας είναι ανάλογη με τα μέτρα που έχουμε πάρει. Δεν υπάρχει εκθετική αύξηση, αλλά δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο. Αν χαλαρώσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει, τότε στα νοσοκομεία μας θα δούμε τις εικόνες της Ιταλίας και της Ισπονίας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή 5.824 Έλληνες βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ ανέφερε ότι τα μέτρα περιορισμού της απαγόρευσης δεν ισχύουν για τους ένστολους και τα σώματα ασφαλείας.

Από θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα πέθανε ο Γερμανός καθηγητής

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στο θάνατο του Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη, σε ηλικία μόλις 42 ετών και χωρίς να έχει υποκείμενο νόσημα, τόνισε ότι εμφάνισε μία σπάνια επιπλοκή, θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα, επιπλοκή που έχει συσχετισθεί με τον κορονοϊό. “Ο συγκεκριμένος ασθενής μάλιστα έπαιρνε ειδική αντιπηκτική αγωγή γι’ αυτό το σκοπό. Τη γνωρίζουμε αυτή την επιπλοκή, αλλά αυτά τα σπάνια συμβάντα δεν αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για τον κορονοϊό, ο οποίος στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εμφανίζει ήπια συμπτώματα» τόνισε.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, πρόσθεσε, έχει εκδώσει οδηγίες για τα θεραπευτικά σχήματα που εφαρμόζονται στους ασθενείς, κάποια από αυτά έχουν σοβαρές παρενέργειες στο ήπαρ, το αίμα, την καρδιά. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενέκρινε σήμερα θεραπευτικό πρωτόκολλο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και για τους ασθενείς σε κατ’ οίκον νοσηλεία κάτω από στενή ιατρική παρακολούθηση.

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με τις οποίες η πορεία του κορονοϊού στην Ευρώπη μπορεί να είναι ανάλογη με την πορεία στην Χιουμπέι της Κίνας, αν δεν τηρούνται τα μέτρα.

Τέλος, ο κ. Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο χαμηλής δραστηριότητας της γρίπης, από την οποία πέθαναν 97 άνθρωποι και 241 χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο.

Χαρδαλιάς: Σαρωτικοί έλεγχοι το επόμενο τριήμερο

Οι έλεγχοι για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία θα είναι σαρωτικοί το επόμενο τριήμερο, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασάις κ. Νίκος Χαρδαλιάς τονίζοντας ότι είναι αξιέπαινη η ωριμότητα που έχουν επιδείξει οι πολίτες.
Επίσης ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι “ο περιορισμός μετακινήσεων δεν ισχύει για τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω περιορισμός δεν ισχύσει μόνο στην εκτέλεση καθηκόντων. Σε κάθε άλλη ενέργεια ισχύουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και στους υπόλοιπους πολίτες”.

«Ειναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο κορονοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις., συνέχισε. Δεν σημαίνει ότι πέρα από τις ευπαθείς ομάδες οι υπόλοιποι είναι ασφαλείς. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε κάθε μας κίνηση και να ακολουθούμε τις συμβουλές που μας έχουν δοθεί.
Συνεχίζουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί να δίνουμε την μάχη απέναντι σε αυτόν τον αόρατο εχθρό. ‘Οσο πιο πειθαρχημένα και με συνέπεια πάρουμε τα μέτρα, τότε πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε πίσω. Δεν χαλαρώνουμε, μένουμε σπίτι, η προσπάθεια συνεχίζεται.

Ο κ. Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως 50 επιχειρήσεις έχουν ήδη ανταποκριθεί στην έκκληση για προσφορά, ενώ 8.785 πολίτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εθελοντική προσφορά.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκονται 5.824 επαναπατρισθέντες. Έγιναν 1.116 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και 92 βρέθηκαν εκτός σπιτιού. Θα τούς επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Σε όσους δεν έχουν οικογενειακό γιατρό, υπάρχει σχέδιο να απευθύνονται σε νοσοκομείο αναφοράς και να υπάρχει συνεργασία με συλλόγους της χώρας, αλλά και με την μέθοδο της τηλειατρικής, ώστε να απευθύνονται όσοι έχουν συμπτώματα.

Εν τω μεταξύ, στον Ευαγγελισμό νοσηλεύεται ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Kλιμάκιο του ΕΟΔY στην Κοζάνη

Κλιμάκιο του Eθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔY) μεταβαίνει το διήμερο, 27-28 Μαρτίου στην Κοζάνη, προκειμένου να εποπτεύσει και να συντονίσει ενέργειες των φορέων της Υγείας και της Αυτοδιοίκησης που αφορούν στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Βοίου Χρήστος Ζευκλής μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, αποφασίστηκε κλιμάκιο της υπηρεσίας από την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα να βρεθεί τις επόμενες δύο ημέρες στην περιοχή για να γίνει επιτόπια ενημέρωση του Οργανισμού και στην συνέχεια «να συντονίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ενέργειες μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο κ Ζευκλής επισήμανε ότι το αίτημα της παρουσίας του ΕΟΔΥ στην περιοχή είχε τεθεί «ως ύψιστης προτεραιότητας» κατά την επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης.

Ηράκλειο: Καλά στην υγεία τους οι φοιτητές

Καλά στην υγεία τους είναι οι φοιτητές που παρακολούθησαν τα σεμινάρια του 42χρονου Γερμανού καθηγητή που έχασε τη ζωή του μετά από επιπλοκή του κορονοϊου την Τετάρτη. Παράλληλα δηλώνουν βαθιά συγκλονισμένοι για τον πρόωρο χαμό του δασκάλου τους. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου:

«Με ανείπωτη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον φίλο και συνάδελφο δρ Andreas Hilboll, που έχασε τη μάχη με τη ζωή, θύμα του φονικού κορωνοϊού, τη στιγμή που υπηρετούσε το Πανεπιστήμιό μας. Ο Ανδρέας, μαθηματικός με ειδίκευση στην ανάκτηση και επεξεργασία δορυφορικών παρατηρήσεων του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, μόνιμο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Βρέμης, με το οποίο μας συνδέει μακρόχρονη επιστημονική συνεργασία, είχε επισκεφθεί το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS για ακαδημαϊκούς, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιστημονικά σεμινάρια στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και να έχει επιστημονική συνεργασία με τα μέλη της ερευνητικής ομάδας αριθμητικών προσομοιώσεων ατμοσφαιρικής χημείας και κλίματος.

Ο Ανδρέας διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις τόσο με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης όσο και με όλους τους ερευνητές της διεθνούς κοινότητας με τους οποίους συνεργάστηκε στη διάρκεια της επιστημονικής του σταδιοδρομίας. Οι άριστες επιστημονικές γνώσεις του, η παιδαγωγική του ικανότητα και κυρίως η ευγένεια και η καλοσύνη του, ήταν λίγα μόνο από τα χαρακτηριστικά του πολυτάλαντου αυτού επιστήμονα και του θαυμάσιου ανθρώπου.

Οι φοιτητές που παρακολούθησαν τα σεμινάρια του παραμένουν όλοι καλά στην υγεία τους, ταυτόχρονα όμως είναι βαθιά συγκλονισμένοι για τον πρόωρο χαμό του δασκάλου τους.

Για όλους εμάς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και για ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα ο χαμός του Ανδρέα αποτελεί μια τεράστια απώλεια. Σε πρώτη ευκαιρία θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη του. Συλλυπούμαστε θερμά τους οικείους και τους φίλους του. Ο Ανδρέας θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας».

Επαναπατρισμός 32 Ελλήνων από Κωνσταντινούπολη

Ξεκίνησε το απόγευμα από την Κωνσταντινούπολη έκτακτη πτήση προς Αθήνα με 32 Ελληνες

Πέτσας : «Διανύουμε τώρα τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες»

«Διανύουμε τώρα τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες και είναι θετικό το γεγονός ότι οι Έλληνες – στη μεγάλη πλειονότητα – επιδεικνύουν συγκινητική συμμόρφωση σε πολύ δύσκολα, πρωτοφανή μέτρα που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε καιρό ειρήνης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η χώρα μας θα παραλάβει περίπου 600 αναπνευστήρες μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Τέλος, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ο καθηγητής, Ηλίας Μόσιαλος, ορίζεται εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν τον κορονοϊό.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα