back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η αντιπαράθεση Λαγκάρντ- Μέρκελ και το παρασκήνιο της τηλεδιάσκεψης των 27 για τον κορονοϊό

Διαβάστε επίσης

Η αντιπαράθεση των δυο ισχυρών κυριών της ευρωπαικής σκηνής για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του Covid-19 ήταν η πλέον χαρακτηριστική σκηνή από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη κορυφής των 27 στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είχε προκαλέσει ευχάριστη  έκπληξη όταν στη πρόσφατη συνεδρίαση (διά τηλεδιάσκεψης) του Eurogroup τάχθηκε σθεναρά υπέρ της έκδοσης των λεγόμενων «κορονο-ομολόγων» – ευρωομολόγων ειδικά σταχωμένων για την καταπολέμηση της νέας κρίσης.  Ωστόσο και σε εκείνη τη συνεδρίαση η Κριστίν Λαγκάρντ παρά τη στήριξη των κρατών-μελών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, δεν έπεισε τα κράτη – μέλη  του ευρωπαϊκού Βορρά. Η Φινλανδία, ειδικά, απέρριψε κάθετα την ιδέα, ενώ η Ολλανδία και η Γερμανία και η Αυστρία εξέφρασαν αρνητικές απόψεις .

Το ζήτημα των «κορωνο-ομολόγων», δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα στο Eurogroup.  Η πραγματική πρώτη συζήτηση έγινε χθες στην τηλεδιάσκεψη κορυφής των «27», όμως  ακόμη και λίγο πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης και ενώ  οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις για την τελική του μορφή, το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος δεν περιελάμβανε κάποια αναφορά σε κοινή έκδοση χρέους. .

Εκτός από την Κριστιν Λαγκαρντ τη στήριξή τους στην έκδοση ενός “κορoνο- ομολόγου” («coronabond») από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη χρηματοδότηση μίας κοινής αντίδρασης της Ευρωζώνης στον κοροναϊό, εξέφρασαν  και  αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παρέκαμψε τις αντιρρήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, υιοθετώντας την ιστορική δέσμευση ότι «δεν υπάρχουν όρια» για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Αλλωστε το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε πρόσφατα συνοδεύθηκε από τη δέσμευση για την άρση, αν χρειαστεί, των “περιορισμών” που έχει επιβάλει η ίδια η ΕΚΤ και αφορούν στο ότι δεν μπορεί να αγοράζει πάνω από το ένα τρίτο των ομολόγων μίας χώρας.

Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη και σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές  η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ  επανέλαβε με δυναμικό τρόπο την πρότασή της για τα ευρωομολόγα, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε αντιμετωπίζει μία κρίση «επικών διαστάσεων» από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Τόνισε πως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία θα πρέπει να αξιοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών του ESM, ρευστότητας και εγγυήσεων από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων,ως την κοινή έκδοση χρέους για τον επιμερισμό των χρηματοοικονομικών κινδύνων που συνεπάγονται οι μαζικές δημόσιες δαπάνες που θα χρειαστούν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, προφανώς και συμφώνησε με τη ζοφερή εκτίμηση της κατάστασης  ομως απέρριψε το αίτημα για αμοιβαιοποίηση χρέους και προειδοποίησε τους πάντες να μην έχουν «μη ρεαλιστικές προσδοκίες» . Οπως μάλιστα επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg o τόνος της ήταν πιο κατηγορηματικός μετά και την επιστολή των εννέα ηγετών για την έκδοση των κορωνο-ομολόγων. Στο πλευρό της Γερμανίας στάθηκε και πάλι η Ολλανδία.

Η παρέμβαση Μέρκελ που έγινε μέσω διερμηνέα, με μία φωτογραφία της μόνο να εμφανίζεται στην οθόνη,ηταν σε αντίθεση με την δυναμική παρουσία των ομολόγων της, κυρίως του Νότου. Στις δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η καγκελάριος της Γερμανίας επανέλαβε τις παγιες θεσεις του Βερολίνου και ζήτησε την υπομονή των πολιτών, τονίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς προκειμένου να μιλήσει κανείς για χαλάρωση των περιορισμών.

“Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας”, δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω του διαδικτύου μετά την Σύνοδο Κορυφής. Η ίδια ωστόσο προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού θα είναι βαρύτερες από εκείνες της κρίσης του 2008 και παρέπεμψε στους υπουργούς Οικονομικών, στους οποίους ανατέθηκε η ευθύνη να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εντός δύο εβδομάδων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα το δράμα που εκτυλίσσεται στην χώρα του ενώ  ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε πως εάν δεν ληφθούν δυναμικές αποφάσεις η πολιτική αντίδραση που θα υπάρξει θα μπορούσε να σκοτώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ο κ Κόντε αποκρυστάλλωσε την τραγωδία στην πατρίδα του στους πολύ συναισθηματικούς τόνους που χρησιμοποίησε και απείλησε με βέτο στο κοινό  ανακοινωθέν , μιλώντας για «πολύ δειλές» προτάσεις. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, που επικαλείται το Bloomberg  ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε  Κόντε υπογράμμισε ότι τα όσα έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση μίας ασύμμετρης απειλής. Στήριξε δε την ιδέα του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, να ανατεθεί στους επικεφαλής των πέντε θεσμών της Ε.Ε. να καταρτίσουν κοινό σχέδιο για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων μέσα σε 10 ημέρες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνυπέγραψε την επιστολή για την έκδοση των κορωνο-ομολόγων, προειδοποίησε πως εάν το μπλοκ δεν αντιδράσει, θα αναγκάσει την ΕΚΤ να προωθήσει ακόμη ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εννιά χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση για το ευρωομόλογο εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης. Επεσήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης («επική», «πρωτοφανής» κ.ο.κ.) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες για μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.

Μήλον της έριδος αποδείχθηκε και ο ρόλος του ESM. O Τζουζέπε Κόντε, σύμφωνα με το Bloomberg, είπε στην τηλεδιάσκεψη ότι τα μέτρα στήριξης που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ανεπαρκή, ταιριάζουν σε ασυμμετρικά σοκ και η Ιταλία δεν τα χρειάζεται. Αντ’ αυτού, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Ισπανού ομολόγου του, Πέδρο Σάντσεθ, να ζητηθεί από τους πέντε προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών (Συμβουλίου, Επιτροπής, Κοινοβουλίου, ΕΚΤ και Eurogroup) να παρουσιάσουν εντός δέκα ημερών μία κοινή πρόταση για τη χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παρά την επιστολή εννέα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπέρ της πρωτοβουλίας, και παρά την νέα δυναμική παρέμβαση στην ίδια κατεύθυνση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τηλεδιάσκεψη, οι αντιστάσεις των χωρών του Βορρά δεν κάμφθηκαν. Οι «27» συμφώνησαν να παρουσιάσει το Eurogroup σε δύο εβδομάδες τις τελικές του προτάσεις για συντονισμένη δράση σε κεντρικό επίπεδο για τη στήριξη των κρατών-μελών.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Σαρλ Μισέλ μίλησε για μία «σθεναρή, χρήσιμη και αναγκαία συζήτηση», που ανέδειξε σημεία συμφωνίας αλλά και ασυμφωνίας ενω η  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεναναφέρθηκε τη σημασία εξομάλυνσης της παραγωγής και διανομής ιατρικού εξοπλισμού ανά την Ε.Ε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να «συντονίσουμε τις αποφάσεις μας για επιστροφή στην κανονικότητα»

 

Newsroom Αθηνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα