back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τηλεδιάσκεψη κορυφής της G20 για την πανδημία – Διαφωνίες και προκλήσεις

Διαβάστε επίσης

Μετά από εβδομάδες αδράνειας και διαφωνιών οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου πραγματοποιούν σήμερα  έκτακτη σύνοδο κορυφής  μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξειςόσον αφορά στην πανδημία του νέου κορονοιού  και την πιθανότητα μιας συντονισμένης παγκόσμιας απάντησης . Κατά τη σύνοδο κορυφής  είναι αναμενόμενη μια συμφωνία επί πρακτικών μέτρων συνεργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας  θεωρείται όμως απίθανη οποιαδήποτε απόφαση για δημοσιονομικό και νομισματικό συντονισμό μεγάλης κλίμακας για να αποτραπεί η ύφεση.

Σήμερα με θέμα την πανδημία και τις οικονομικές της επιπτώσεις πραγματοποιούν την δική του τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες των 27 της ΕΕ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλούν από την πλευρά τους την G20 να συμφωνήσει στην άμεση διμερή ελάφρυνση του χρέους σε οποιαδήποτε από τις 76 φτωχότερες χώρες του κόσμου που υποβάλλουν ένα τέτοιο αίτημα. Ο ΟΗΕ έκανε ξεχωριστή έκκληση για ένα ταμείο βοήθειας ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 2 δισ. Λιρών για να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Η τηλεδιάσκεψη  της G20 αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 14.00 ώρα Ελλάδος  και ενώ τα στοιχεία της  παγκόσμιας διασποράς του Covid-19 προκαλούν απαισιοδοξία . Ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τις  22. 500, τα κρούσματα πλησι;aζουν τις 500.000,  ενώ 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε απομόνωση . 
Στόχος  των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών  των χωρών της G20 είναι να καταρτίσουν ένα «σχέδιο δράσης» για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, η οποία σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προκαλέσει ύφεση, πιθανώς χειρότερη και από αυτή του 2008.
“ Καθώς ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με την πανδημία covid-19 και τις προκλήσεις που αυτή θέτει στα συστήματα υγείας μας και την παγκόσμια οικονομία, συγκαλούμε έκτακτη σύνοδο κορυφής της G20 για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να δώσουμε μια παγκόσμια απάντηση», έγραψε στο Twitter ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ομάδας των 20.

Στην τηλεδιάσκεψη θα απευθύνει μήνυμα και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος ΑντανόμΓκρεμπρεεσούς ο οποίος θα ζητήσει να ενισχύσουν την χρηματοδότηση και την παραγωγή εξοπλισμού ατομικής προστασίας των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας λόγω του ότι παρατηρούνται ελλείψεις παγκοσμίως.

«Έχουμε κοινή ευθύνη ως ανθρωπότητα και κυρίως αυτές οι χώρες όπως όσες ανήκουν στη G20», δήλωσε ο Τέντρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργά χθες Τετάρτη από τη Γενεύη. «Θα πρέπει να στηρίξουν τις χώρες σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Ενα από τα μειζχονα στοιχεια  διαφωνίων θα ειανι οι  διαφορετικές στρατηγικές . Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο κάλεσε τους ηγέτες της G20 να ακολουθήσουν το παράδειγμα χωρών όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς και να διατηρήσουν την αλυσίδα παραγωγής ανοικτή και να αποφύγουν να επιβάλλουν ελέγχους στις εξαγωγές.

Η τηλεδιάσκεψη ενδέχεται να επισκιαστεί και η διαμάχη από τη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού. Πάντως στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες Πεκίνο και Ουάσιγκτον συμφώνησαν να σταματήσουν προσωρινά την αντιπαράθεση αυτή, όπως έγραψε η κινεζική εφημερίδα South China Morning Post επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Newsroom Αθήνα 984
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα