back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυστηρότεροι και πιο εντατικοί οι έλεγχοι των μέτρων – Σε 1.631 ανήλθαν την Τρίτη οι παραβάσεις

Διαβάστε επίσης

Αυστηρότερο και εντατικότερο έλεγχο των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά την σύντομη περίοδο προσαρμογής ανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι  οι ελάχιστοι που δεν συμμορφώνονται στα νέα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολλών.

Σε 1.631 ανήλθαν την Τρίτη, δεύτερη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, οι παραβάσεις για «άσκοπες μετακινήσεις», που βεβαιώθηκαν από την αστυνομία σε όλη τη χώρα. Αυτό ανακοίνωσε χθες το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι περισσότερες παραβάσεις, 575 τον αριθμό, διαπιστώθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο στην Αττική και ακολουθούν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 163, η Κρήτη με 146, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 117 και η Πελοπόννησος με 107 παραβάσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολίτες είτε δεν ήταν εφοδιασμένοι με το σχετικό έντυπο είτε δεν έφεραν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο. Σε τουλάχιστον μία περίπτωση χθες στην Αττική οι αστυνομικοί προχώρησαν στην αυτόφωρη σύλληψη παραβάτη, ο οποίος αρνήθηκε τον έλεγχο και εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απείθεια και αντίσταση.

Τη Δευτέρα, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν δεν ξεπέρασαν τις 164 καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι αστυνομικοί περιορίστηκαν σε συστάσεις

Στην Ελλάδα, 821 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό από τους οποίους 22 έχουν χάσει τη ζωή τους. Κρισιμη  για την διασπορά του ιού θεωρείται αυτή και οι επόμενες εβδομάδες  καθώς θα  εκτιμηθεί  η απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν, όπως το κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων λιανικού εμπορίου και η απαγόρευση κυκλοφορίας, έχουν αποδώσει.

Θέλοντας να τονίσει τη σημασία των μέτρων αυτοπεριορισμού και των βασικών κανόνων υγιεινής ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας  επέμεινε ιδιαιτέρως στην σημασία της κοινότητας.  «Εστίες υπερμετάδοσης του ιού μπορεί να γίνει η κοινότητα στην οποία ζούμε ο καθένας, αν με ελαφρότητα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θεωρούμε πως δεν κινδυνεύουμε να μεταδώσουμε τη νόσο σε άλλους», τόνισε.  Από την πλευρά του  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε για μία ακόμα αναφορά στους επαναπατρισμούς Ελλήνων τονίζοντας τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει διασπορά του κορονοϊού από κρούσματα μεταξύ των επιβατών των πτήσεων . Αναφερόμενος ειδικότερα στα 21 κρούσματα που διαπιστώθηκαν από δύο πτήσεις από την Ισπανία σημείωσε ότι αυτά «προέρχονταν από 16 διαφορετικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα, 7 από τους οποίους, ωστόσο, δεν είχαν μέχρι σήμερα κρούσμα και παραμένουν και σήμερα χωρίς κρούσμα».

Επίκεντρο  της διασποράς η Αθήνα

Σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID-19) στην Ελλάδα και με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 24 Μαρτίου 2020, το επίκεντρο του κορονοϊού στη χώρα είναι η Αθήνα όπου αναφέρθηκαν 366 κρούσματα.

Μικρές εστίες του κορονοϊού διαπιστώθηκαν και στη Ανατολική Αττική (29) αλλά και στον Πειραιά (28).

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το πρώτο μεγάλο κύμα κρουσμάτων διαπιστώθηκε   σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο. Πρόκειται για τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται 53 άτομα τα οποία είχαν ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους και είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό. Πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της 24ης Μαρτίου του ΕΟΔΥ, στην Ηλεία η διασπορά του ιού ήταν μεγάλη καθώς καταγράφηκαν 43 κρούσματα, ενώ 11 αναφέρθηκαν στην Αχαΐα και 5 στη Ζάκυνθο.

Στη Θεσσαλονίκη όπου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα, στην πόλη έχουν καταγραφεί 31 κρούσματα.

Περιοχές όπου καταγράφηκε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές είναι η Καστοριά και η Κοζάνη. Υπενθυμίζεται ότι στην Καστοριά, το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού, ένας 53χρονος που εργαζόταν στο νοσοκομείο αποδείχθηκε και θανατηφόρο. Έκτοτε στην Καστοριά έχουν αναφερθεί άλλα 18 κρούσματα, ενώ στην Κοζάνη 11.
Εξαιτίας των κρουσμάτων του κορονοϊού  στις παραπάνω περιοχές,  δύο χωριά η Δαμασκηνιά, με 70 κατοίκους, και η Δραγασιά, με 20 κατοίκους, τέθηκαν σε καραντίνα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα