back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στα 695 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Εκτιμήσεις για 10.000 Έλληνες με κορονοιό

Διαβάστε επίσης

Στα 695 ανήλθαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα μετά την καταγραφή άλλων 71 περιπτώσεων, σε 28 περιφερειακές ενότητες της χώρας.  Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των επιστημόνων αναφέρουν ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί 8.000 έως 10.000 Έλληνες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρη Τσιόδρα, τα θύματα της νόσου είναι 17.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σ. Τσιόδρας:

  • Νοσηλεύονται 114 ασθενείς.
  • Οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Εντατικής Θεραπείας είναι 35
  • Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι 68 ετών.
  • Τα θύματα της νόσου είναι 17 , εκ των οποίων 3 γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι 76 ετών και όλοι είχαν υποκείμενο νόσημα.
  • Εξιτήριο έχουν πάρει 29 ασθενείς.Εκτιμήσεις με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που εφαρμόζονται στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρουν ότι 8.000-10.000 έχουν προσβληθεί στη χώρα από τον κορονοϊό.

Κικίλιας; Από τον Ιανουάριο έχουν γίνει πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τα άμεσα μέτρα που έχει λάβει η χώρα και τον καθηγητή κ. Τσιόδρα για όσα έχει προσφέρει και θα προσφέρει, έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που έχει πάρει ήδη το υπουργείο, τονίζοντας – μεταξύ άλλων – ότι από τον Ιανουάριο έχουν γίνει πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία, ενώ έγιναν προσλήψεις στα εργαστήρια και τα νοσοκομεία και για τις μονάδες ιχνηλάτησης και θα γίνουν ακόμα όσες χρειαστούν.

Επίσης, πολλές κλίνες σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας έχουν μετατραπεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
«Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και μάλιστα πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες» τόνισε. Όπως είπε, οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό είναι συνολικά 2.058, ενώ υπογράμμισε ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν και κάλεσε πάλι όσους εθελοντές επιθυμούν να συστρατευθούν σε αυτή τη μάχη και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Σήμερα το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι “πριν από 2 μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ. Σε αυτό εμείς προσθέσαμε 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και συνεχίζουμε. Προστίθενται καθημερινά και άλλες. 39 κλίνες ΜΑΦ ήδη μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και έχουμε ήδη πάρει άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ακόμα προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Πάνω από αυτόν τον αριθμό. Καθώς και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορονοϊού.
Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158. Αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με βάση τις ανάγκες και το πλάνο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας περνώντας από τη μια φάση εξάπλωσης του ιού στην άλλη. Σε αυτή τη φάση το νοσοκομείο ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ με 60 κλίνες, το ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες στο ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ με 56 κλίνες και το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΑΤΤΙΚΑ στην Ελευσίνα με 300 κλίνες θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν αναλάβει υπηρεσία 176 γιατροί και 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Έχουν ήδη εγκριθεί ακόμα 2145 προσλήψεις και πιο αναλυτικά, 431 γιατροί και 1714 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, αυτοί θα προσληφθούν εντός του επόμενου 10ημερου. Καθημερινά εγκρίνονται και άλλες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν στα νοσοκομεία μας”.

Χαρδαλιάς: Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία για την απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας είναι ενθαρρυντικά. Η πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί τις οδηγίες.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο ίδιος διευκρίνισε:

  • Το Δημόσιο θα δέχεται σε κατεπείγουσες περιπτώσεις κάτι που θα πιστοποιείται με email.
  • Εργαζόμενος που δεν οδηγεί, τον οδηγό θα πιστοποιεί ο εργοδότης.
  • Για δημοσιογράφους απαιτείται σχετική κάρτα και βεβαίωση του εργοδότη. Αντί των ωρών εργασίας θα αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ.
  • Για τα φορτηγά τροφοδοσίας απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη και δελτίο αποστολής ή κίνησης.
  • Για mini bus απαιτείται δελτίο κίνησης .
  • Οι κούριερ χρειάζονται βεβαίωση εργοδότηση και λίστα αποστολής.
  • Στα ταξί επιτρέπεται άλλο ένα άτομο. Αν υπάρχει ασθενής μπορεί να υπάρχει και άλλος επιβάτης αλλά απαιτείται σχετική βεβαίωση.
  • Σε σχέση με τα Ι.Χ. υπάρχει εξαίρεση στα ανήλικα παιδιά (ένας γονέας και δυο ανήλικα τέκνα).
  • Οδηγοί μετρό ή λεωφορείων χρειάζονται βεβαίωση ωραρίου.
  • -Οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να φέρουν πιστοποιητικό τύπου Α.Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε επίσης ότι σήμερα Δευτέρα, έγιναν 174 έλεγχοι σε άτομα που έπρεπε να είναι σε καθεστώς απομόνωσης στο σπίτι τους και επιβλήθηκαν τέσσερα πρόστιμα.

Τσιόδρας είπε ότι «δυστυχώς, το εμβόλιο αργεί»

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «δυστυχώς, το εμβόλιο αργεί», ενώ ανέφερε ότι “με τα μέτρα αγοράσαμε χρόνο “. Η τάση δείχνει πως είναι σταθεροποιητική, “σαν να έχει μπει φρένο”, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Τόνισε επίσης ότι τα συνολικά κρούσματα στη χώρα, με βάση το μαθηματικό μοντέλο, υπολογίζονται σε 8.000-10.000. Ο καθηγητής ανακοίνωσε πως, μεταξύ των συμπτωμάτων της COVID-19, περιλαμβάνονται γαστρεντερικά προβλήματα και αοσμία.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα