back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πρώτη ημέρα απαγόρευσης – 1 εκατ. sms – 5.000 εθελοντές στο ethelontes.gov.gr

Διαβάστε επίσης

Απόλυτη ήταν η συμμόρφωση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών  κατά την πρώτη ημέρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοιού. Αυτοί που χρειάστηκε να μετακινηθούν ακολούθησαν τις οδηγίες, συμπληρώνοντας τις απαραίτητες δηλώσεις ή στέλνοντας μήνυμα στο 13033.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, χθες εστάλησαν στον πενταψήφιο αριθμό περισσότερα από 1 εκατομμύριο μηνύματα, με τα 650 χιλιάδες από αυτά να είναι σωστά και να εξυπηρετούν τους πολίτες στις μετακινήσεις τους, με βάση τα όσα προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμό των μετακινήσεων.
Μεγάλη ήταν και ανταπόκριση υπάρχει και στην πρωτοβουλία για την συνεισφορά εθελοντών, στην μάχη με τον κορωνοϊό, καθώς ήδη πέντε χιλιάδες άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα ethelontes.gov.gr

Για να κριθεί η αποτελεσματικότητα του συνόλου των μέτρων θα χρειαστεί χρόνος και οι επόμενες 10 μέρες αποτελούν βαρόμετρο. Καθοριστικό είναι το επόμενο δεκαήμερο. Η καμπύλη εξάπλωσης του ιού θα κρίνει αν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί αποδίδουν ή αν χρειάζονται περισσότερες δράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Χαρδαλιάς Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά

Η προσπάθεια περιορισμού της άσκοπης μετακίνησης συνεχίζεται και τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, ανακοίνωσε ο υφ. Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς. Το Δημόσιο θα δέχεται μονο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού. Επίσης κάποιος εργαζόμενος που δεν οδηγεί, πρεπει να υπάρχει πιστοποίηση του οδηγού με ειδική βεβαίωση. Βεβαίωση και για τους δημοσιογράφους και οδηγούς φορτηγών από τους εργοδότες ή δελτίο κίνησης, διευκρίνισε.

Αντίστοιχες βεβαιώσεις χρειάζονται και οι οδηγοί κούριερ. Στα ταξί μόνο ένας επιβάτης, ενώ στην περίπτωση επιβάτη που χρήζει βοήθειας, ο συνοδός θα πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση.
Εξαίρεση στην περίπτωση ανηλίκων παιδιών όπου εκεί επιτρέπεται μεγαλύτερος αριθμός ανά όχημα. Ο όρος δύο επιβάτες ανά όχημα, ισχύει και για τη μετάβαση σε τελετή.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, τη Δευτέρα έγιναν 34 έλεγχοι σε πρόσωπα που είναι σε καραντίνα και βρέθηκαν όλοι στα σπίτια τους. Αντίθετα, σε επίσης σημερινό έλεγχο ατόμων σε απομόνωση χαρακτηρισμένων ως στενών επαφών, σε σύνολο 176 ελέγχων, τέσσερις βρέθηκαν εκτός σπιτιού, τους επιβλήθηκαν το πρόστιμο των 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Ο υφυπουργός εξήγησε πως τα χρήματα από τα πρόστιμα θα διατεθούν στην ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και του ΕΣΥ.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των πτήσεων από Γαλλία και Γερμανία

Ανοιχτό  παραμένει το θέμα των πτήσεων από Γαλλία και Γερμανία, μετά την διακοπή όλων των δρομολογίων από και προς την Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, που ακολούθησε χθες την διακοπή σε Ιταλία και Ισπανία, η οποία είχε προηγηθεί.

Εχθές υπενθυμίζουμε εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ που προβλέπει αναστολή πτήσεων προς και από τέσσερις χώρες . Ισχύει από χθες 23 Μαρτίου και ώρα 24:00 έως τις 15 Απριλίου 2020 και ώρα 15:00. Με αυτήν αναστέλλονται όλες οι πτήσεις μεταφοράς επιβατών από και προς τα αεροδρόμια της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ παρατείνεται η απαγόρευση πτήσεων προς την Ισπανία και την Ιταλία μέχρι τις 15 Απριλίου 2020.

Όπως και με τις προηγούμενες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η ΥΠΑ, από την προσωρινή αναστολή πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, την Ισπανία και την Ιταλία εξαιρούνται οι εμπορευματικές (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι ferry flights (επιστροφή αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του), οι κρατικές (state), οι αναγκαστικές (emergency), οι υπερπτήσεις (overflights), οι ανεφοδιασμού και οι πτήσεις επαναπατρισμού

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα