back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Politico: Αλλάζει η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης

Είναι πλέον επίσημο. Καμία συνάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία όλο τον υπόλοιπο μήνα με το Συμβούλιο να έχει ήδη υιοθετήσει νέους κανόνες διαδικασίας «εν καιρώ κρίσης».

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ε.Ε. (Coreper) απέτυχαν να φθάσουν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τα μέτρα που θα μπορούσαν από κοινού να υιοθετήσουν και έτσι η Κροατική προεδρία της Ε.Ε. πέτυχε να «περάσει» η δική της πρόταση, καθώς καμία κυβέρνηση δεν έφερε αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, όπως αναφέρει το Politico, τα υπουργικά συμβούλια, που θα διεξάγονται μέσω τηλεδιάσκεψης, θα διατηρήσουν το παρόν καθεστώς τους ως «άτυπες συναντήσεις», καθώς καμία επίσημη απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί σε αυτές. Επίσημες αποφάσεις θα λαμβάνονται μετά το τέλος των τηλεδιασκέψεων μέσω γραπτών διαδικασιών, τις οποίες πάντως θα έχουν επεξεργαστεί και προετοιμάσει οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών – μελών στην Ε.Ε (Coreper).

«Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί η συνήθης γραπτή διαδικασία, όταν αυτή λαμβάνεται από το Coreper, θα πρέπει να λαμβάνεται σε συμφωνία με τη διαδικασία ψηφοφορίας και την υιοθέτηση της από το σχετικό Συμβούλιο» σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς. Αυτό σημαίνει ότι όπου λαμβάνεται απόφαση με πλειοψηφία στο Συμβούλιο, η γραπτή διαδικασία δεν χρειάζεται ομοφωνία από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. (που απαιτείται πάντως όταν οι καταστάσεις δεν είναι όπως σήμερα εν καιρώ κρίσης).

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει «νίκη» των Βρυξελλών έναντι των εθνικών κυβερνήσεων, νέα καθήκοντα για τους μόνιμους αντιπροσώπους που πλέον θα παίζουν κεντρικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, νίκη και για την Κροατική προεδρία που κατέληξε σε συμβιβασμό.

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές θα μπορούν να ψηφίζουν εξ αποστάσεως πλέον αρχής γενομένης αυτή τη Πέμπτη και από τις 10 το πρωί (ώρα Βρυξελλών) θα έχουν μια ώρα στη διάθεση τους «για να εκτυπώσουν το ψηφοδέλτιο, να συμπληρώσουν το όνομα και την ψήφο τους (υπέρ ή κατά, ή αποχή) πάνω σε αυτό (τρεις ψήφοι σε ένα ψηφοδέλτιο, μια για κάθε θέμα) να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση πάνω σε αυτό, να το σκανάρουν ή να το φωτογραφίσουν».

«Μόνο όσα ψηφοδέλτια σταλούν από επίσημους ευρωβουλευτές με τα στοιχεία του mail τους και που θα περιλαμβάνουν όνομα, ψήφο σε ευανάγνωστη μορφή και με υπογραφή θα θεωρούνται πλέον έγκυρα» σύμφωνα με εγκύκλιο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα