back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ε.Ε.: «Πράσινο φως» σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Διαβάστε επίσης

Το «πράσινο φως» αναμένεται να λάβουν σήμερα Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία για την έναρξη των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε, στη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, το οποίο ξεκινά σήμερα στις 13.00 ώρα Ελλάδος, μέσω τηλεδιάσκεψης. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η σχετική απόφαση πάντως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναμένεται να επικυρωθεί στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που επίσης θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας του κορονοϊού.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, που θα συζητηθεί εκτενώς σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, γίνεται εκτενής αναφορά στη νέα μεθοδολογία της Διεύρυνσης, όπως αυτή δρομολογήθηκε από την Κομισιόν, μετά από το σχετικό επιτακτικό αίτημα της Γαλλίας τον περασμένο Οκτώβριο και που υπήρξε η βασική αιτία να μην δοθεί τότε η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο γειτονικές μας χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ε.Ε κατέληξαν χθες το μεσημέρι σε συμφωνία για το κείμενο των συμπερασμάτων, μετά την απόφαση της Γαλλίας, Ολλανδίας και Δανίας να αποσύρουν τις ενστάσεις τους σε ό,τι αφορά την Αλβανία θέτοντας μία σειρά από όρους σχετικά με την εκλογική διαδικασία και το κράτος δικαίου (διαφθορά, δικαστικές μεταρρυθμίσεις, νομοθεσία για ΜΜΕ κ.ά.).

Τα Τίρανα θα πρέπει να εκπληρώσουν τα παραπάνω μέχρι να συμφωνηθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο, που θα επιτρέψει να συγκληθεί η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη με την Ε.Ε. Το πότε θα συγκληθεί η Διάσκεψη επίσης δεν έχει συμφωνηθεί με το κείμενο να κάνει αναφορά “το συντομότερο δυνατόν”.

Και η ελληνική πλευρά πέτυχε πάντως να μπει στο προσχέδιο των συμπερασμάτων μια σειρά από προτεραιότητες που είχε από τον Ιούνιο του 2018 θέσει και αφορούν στην προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, της ελληνικής εθνικής μειονότητας, με έμφαση στο νόμο για την καταγραφή των περιουσιών της μειονότητας, αλλά και στην υιοθέτηση ενός νόμου για την απογραφή του πληθυσμού συμβατό με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η απόφαση να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αποτελεί «ορόσημο» για τη Διεύρυνση της Ε.Ε, καθώς θα είναι πλέον τέσσερις από τις συνολικά έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μετά τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, που θα διεκδικούν την πλήρη ένταξη. Να σημειωθεί πάντως ότι έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε δεν σημαίνει και ένταξη, καθώς πρόκειται ούτως ή άλλως για μια μακρά διαδικασία, που με τη νέα μεθοδολογία της διεύρυνσης καθίσταται λόγω και της ρήτρας «αναστρεψιμότητας» εξαιρετικά δύσκολη.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα