back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνεχή τεχνικά προβλήματα στο Χ.Α – Απώλειες άνω του 4% στις ευρωαγορές

Διαβάστε επίσης

Τα τεχνικά προβλήματα που  καταγράφονται από τo άνοιγμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν επισκιάζουν το κλίμα έντονης ανησυχίας που έρχεται και σήμερα από τις διεθνείς αγορές . Τα προβλήματα στο Χ.Α αφορούσαν στις σοβαρές καθυστερήσεις στο σύστημα μετάδοσης των τιμών των μετοχών. Σε επικοινωνία με τους παρόχους αναφέρθηκε ότι γίνονται προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων.

Η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχε  προγραμματισθεί να αρχίσει με δύο ώρες καθυστέρηση καθώς τα τεχνικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν το πρωί κατέστησαν αδύνατη την έναρξη των συναλλαγών. Δεν κριθηκε δυνατη η εναρξη της κύριας συνεδρίασης ούτε στις 12:30.

Συγκεκριμένα, πρώτον, διακόπηκε προσωρινά η μετάδοσης στοιχείων λόγω του τεχνικού προβλήματος, δεύτερον, υπήρξε καθυστέρηση στο χρόνο που χρειάζεται  για να “διασταυρωθούν” εντολές πώλησης με αντίστοιχες ζήτησης και τρίτον, με την βραδύτητα υλοποίησης των πρώτων εντολών στις 10.35′ δεν είχε περαστεί/”εκτελεστεί” ούτε μία.

Στα διεθνή χρηματιστήρια είναι σαφής η επίπτωση της επέλασης του κορονοιού, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που αρχίζουν πλέον να γίνονται αισθητές.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ξεκινά την εβδομάδα με απώλειες 4,2%, στις 273,60 μονάδες. O δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης EuroStoxx 50 χάνει 3,85%.

Στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός DAX χάνει 4,5% στις 8.518 μονάδες.

Στο Παρίσι, ο CAC 40 υποχωρεί κατά 3,96% στις 3.888 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 4,22% στις 4.977 μονάδες.
Ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί σε ποσοστό 2,88%, ενώ απώλειες 4,18% σημειώνει ο ιταλικός FTSE MIB.
Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total αναστέλλει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και περικόπτει τα κόστη της. Η παραγωγός αναψυκτικών Britvic “βλέπει” σοβαρό πλήγμα το 2020 εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού.

Τη μεγαλύτερη “επιτρεπόμενη” πτώση σημείωσαν τα futures των δεικτών της Wall Street την Κυριακή για να ξεκινήσουν και την εβδομάδα με ραγδαίες απώλειες καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού παγκοσμίως έχουν φτάσει σχεδόν στα 330.000 και η αμερικανική αγορά εμφανίζεται δυσαρεστημένη με την απουσία κυβερνητικής δράσης για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων αλλά και αναμενόμενων επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Τα futures του Dow Jones χάνουν 731 μονάδες ή 3,95%, ενώ του S&P 500 υποχωρούν κατά 84 μονάδες ή 3,57%. Τα futures του Nasdaq σημειώνουν πτώση 191 μονάδων ή 2,74%. Στην εκκίνηση των ημερήσιων συναλλαγών, στη 1 πμ ώρα Ελλάδος και οι τρεις δείκτες ξεπέρασαν το ημερήσιο όριο του -5%, ενεργοποιώντας τους κανόνες του limit down για τα futures.

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα