back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Φράουλες” του Γιόζεφ Ροτ

Διαβάστε επίσης

Ένα χαμένο χειρόγραφο του σπουδαίου συγγραφέα που ανακαλύφτηκε τυχαία τη δεκαετία του 1970 από τον Αμερικανό ακαδημαϊκό και πρώτο βιογράφο του Ροτ Ντέηβιντ Μπρόνσεν.

Σπαράγματα και σχέδιο για ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα που δεν γράφτηκε ποτέ και που όμως στέκεται αυτόνομα, απόλυτο τεκμήριο μιας πολύτιμης πένας. Με ανάμειξη αυτοβιογραφίας και μυθοπλασίας, βλέπουμε τη ζωή στη Γαλικία στα ιστορικά σύνορα της ανατολικής επαρχίας της Αυστρο- Ουγγαρίας στις αρχές του εικοστού αιώνα. Σε μια πόλη που ζουν ‘τρελοί, εγκληματίες, αθώοι, ανόητοι, έξυπνοι, όλοι το ίδιο ελεύθεροι’, όλος ο παλιός κόσμος πριν από την καταστροφή και μια ολόκληρη εποχή παρελαύνουν σε λίγες σελίδες με επίκεντρο μια περιοχή που την ξεκληρίζει ο πόλεμος και η πείνα. Και με αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια την πανταχού παρούσα φύση με το κυνήγι των άγριων κόκκινων φραουλών και το απρόσμενο ποδοπάτημά τους.

‘Είναι παράξενο να χάνεις την πόλη όπου γεννήθηκες. Κι επειδή ο τόπος μου δεν υπάρχει πια, δεν έχω πατρίδα πουθενά, πουθενά δεν είμαι σπίτι μου’.

Το βιβλίο του Γιόζεφ Ροτ “Φράουλες” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα