back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πιθανή η μείωση της έντασης μετά το κλείσιμο των συνόρων τηςΤουρκίας με Ελλάδα και Βουλγαρία

Διαβάστε επίσης

Στο κλείσιμο των συνόρων με Ελλάδα και Βουλγαρία προχώρησε χθες η Άγκυρα, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην Αθήνα πιθανολογούν ότι το μέτρο αυτό ενδεχομένως και προσωρινά να οδηγήσει σε μείωση της έντασης που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα με την απόφαση της Άγκυρας να αφήσει ελεύθερους πρόσφυγες και μετανάστες να προωθηθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης φαίνεται πως συνέβαλε και η αποτυχία του Ταγίπ Ερντογάν να πετύχει μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε ο ίδιος την Τρίτη με τη συμμετοχή των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας και του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η επιδημία του κορονοϊού και η διαρκής αύξηση των κρουσμάτων στη γειτονική χώρα προφανώς δεν άφησε πολλά περιθώρια στον Τούρκο πρόεδρο που αν και αργά φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η χθεσινή απόφαση της Άγκυρας αφορά το κλείσιμο των συνόρων σε Παζάρκουλε, όπου πάντως ήδη η πύλη είναι κλειστή λόγω των μεταναστών, αλλά και στα Ύψαλα.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δεν σταματά να είναι σε εγρήγορση καθώς η κατάσταση στον Έβρο έως και χθες τα ξημερώματα δεν είχε εκτονωθεί.

Σε διπλωματικό επίπεδο μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει τις επαφές με ομολόγους του όπου τους ενημερώνει τόσο για το ζήτημα του μεταναστευτικού όσο και για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η χθεσινή του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ μια μέρα μετά την τηλεδιάσκεψη Ερντογάν – Μέρκελ – Μακρόν – Τζόνσον όπου συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη. Ο κ Δένδιας ενημέρωσε τον κ Ράαμπ για τις θέσεις της Αθήνας αλλά κυρίως για τους κινδύνους που προκαλούνται από τη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα