back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Βρούτσης: Απαγόρευση απολύσεων και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για εργαζόμενους σε προσωρινή διακοπή σύμβασης

Διαβάστε επίσης

Με την επισήμανση ότι “δυστυχώς η εικόνα της αγοράς εργασίας για τον Μάρτιο είναι απογοητευτική έως τραγική”, ξεκίνησε την παρουσίαση των μέτρων για την αγορά εργασίας , ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης και κάλεσε τους εργοδότες να μην απολύουν αναίτια ή υπό το κράτος πανικού.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι 220.000 επιχειρήσεις με 600.000 εργαζόμενους, ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ενώ άλλες 100.000 επιχειρήσεις με 200.000 εργαζόμενους επηρεάζονται από τα μέτρα που ελήφθησαν.

Τα κυβερνητικά μέτρα, προβλέπουν:

– Απαγόρευση απόλυσης προσωπικού στις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με διοικητική απόφαση.Αν γίνει απόλυση, τότε θα θεωρείται άκυρη.

– Ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας σε όσες επιχειρήσεις λειτουργούν, προκειμένου να έχουν δικαίωμα αναστολής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 3 μήνες, αλλά και χρήσης των χρηματοδοτικών εργαλείων που προωθεί η κυβέρνηση.

– Στους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που διέκοψαν την λειτουργία τους με διοικητική απόφαση, θα καταβληθεί ειδική αποζημίωση 400 ευρώ για τον Μάρτιο και 400 ευρώ για τον Απρίλιο.

Τα 800 ευρώ θα καταβληθούν το πρώτο 10ήμερο Απριλίου σε περίπου 500.000 εργαζόμενους (συνολική δαπάνη 450 εκατομμύρια ευρώ) με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

-Παράλληλα, αναστέλλεται για 4 μήνες για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν, η αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων.

– Παράταση των επιδομάτων ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για ακόμη δύο μήνες.

– ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ θα εξυπηρετούν ηλεκτρονικά τους πολίτες, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η αυτόματη ανανέωση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας στους δικαιούχους.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα